Over onsNieuwsHeerlijke bloemen voor mensen en insecten
23 juli 2021

Heerlijke bloemen voor mensen en insecten

Dit is het bijzondere verhaal van Marion Nijhof en Casper Verhoeven. Zij weten álles over biologische teelt en optimaal samenwerken met de natuur. Hun vaste, eetbare planten zijn schitterend, smakelijk en winstgevend. Zowel voor de natuur als voor de portemonnee! “We kunnen de producten niet aangesleept krijgen.”

Dertig jaar geleden kon Marion Nijhof nog geen tulp van een roos onderscheiden. Nu loopt zij samen met haar man Casper en zoon Jorrit voorop in de biologische teelt van inheemse, vaste planten ‘met een eetbaar aspect’. Denk aan slangenkruid, wilde marjolein of de bladeren van de lange ereprijs. Op jaarbasis verhandelt Tasty Blooms zo’n half miljoen eetbare planten via Plantion bemiddeling. Het overgrote deel wordt online verkocht via kanalen als Bakker. com, Sprinklr.co, Natural Bulbs, in visuele winkels als Intratuin en aan Hortus Botanicus in Amsterdam.

Zoemende insecten

De kwekerij ligt in het Brabantse plaatsje Biezenmortel, aan de rand van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Tasty Blooms werkt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. “We kweekten eerst buxus en gebruikten bestrijdingsmiddelen. Maar na de geboorte van onze zoon werden we ons bewust van de narigheid van al dat spul. Op de dagen dat er werd gespoten, zorgde ik dat ik met onze zoon ergens anders was. En als ik dan met hem wandelde in de omgeving, zag ik allerlei bloemen en hoorde ik insecten zoemen. Dan dacht ik aan ons bedrijf waar alles strak in het gelid stond: geen onkruid, geen insect, geen vlinder… Dat kon nooit goed zijn. We wilden het anders doen. Vanuit dat sterke, innerlijke gevoel zijn we gaan pionieren.”

Uitproberen

Ze richtten zich allereerst op de bodem, die moest ‘biologisch in balans komen’. Marion: “Niemand vertelt je hoe dat moet. We zijn gewoon dingen gaan uitproberen. Een paar vierkante meter grond met potgrond waar we bepaalde schimmels en bacteriën aan hadden toegevoegd. En daarnaast een stuk met een andere samenstelling. Door ‘trial and error’ ontdekten we zo een formule voor potgrond die goed werkt, zonder dat je ook de goede beestjes in de bodem doodt.”

Eetbare planten

Na drie jaar stonden de buxus, die het stel toen nog kweekte, er zo vitaal bij dat zelfs de beruchte buxusmot er nauwelijks grip op kreeg. “Collega-kwekers kwamen langs om te kijken: ze waren ervan overtuigd dat wij de mot ook moesten hebben. Maar het blad van onze buxus was zo hard, daar wilde die mot liever niet in prikken.” Desondanks liep de verkoop terug door een spectaculaire daling van de marktvraag naar buxus. Marion en Casper gingen op zoek naar alternatieven, want er moest tenslotte brood op de plank. “Ik hou ervan om van niets iets te maken. Dus ik dacht: hoe kun je meer maken van de basisplant die je bij Intratuin koopt? Daarnaast werd langzaamaan bekend dat je veel bloemen en bladeren ook culinair kunt gebruiken. Die bloemen groeien vaak al gewoon in je tuin. Maar je moet natuurlijk geen bespoten spullen in je mond stoppen. Daarom besloten we de stap te zetten naar biologische, vaste en eetbare planten. Alle Salvia’s zijn eetbaar wist je dat?”

Natuurontwikkeling

Tasty Blooms heeft inmiddels een flink gedeelte van haar grond gereserveerd voor natuurontwikkeling. Dat past bij de filosofie van de kwekerij: samenwerken met de natuur. “Het is niet zo dat wij de planten aanpassen aan ons ritme. Wij focussen op wat de plant nodig heeft.” Het concept slaat aan, Tasty Blooms krijgt de eetbare planten volgens Marion niet aangesleept. “Iedereen wint bij deze manier van werken. Ten eerste door naar de planten in je tuin te kijken en te zien hoeveel insecten eropaf komen. En daarnaast door ze te gebruiken in een salade, een taart, een drankje… Onze planten zijn voor mensen en insecten een essentiële voedselbron.”