fbpx

Groen Doen in de Klas – ‘We voeden een generatie op met bloemen en planten’

Pim van den Akker is een internationaal gelauwerd bloemsierkunstenaar. Met zijn project Groen Doen in de Klas maakt hij sinds kort ook lesmateriaal voor basisscholen. “Ik wil kinderen laten ervaren wat ik zelf in mijn jeugd heb gemist.” Plantion ondersteunt het project.

 Op 21 maart 2018, de eerste dag van de lente, was het zover. Op een basisschool in de gemeente Westland namen kinderen van groep 5 en 6 als eerste het lenteboekje van Groen Doen in de Klas in gebruik. Het was de start van het project, maar in zekere zin ook het eind van een lange weg die Pim van den Akker zelf had afgelegd.
“Op de basisschool werd ik gepest omdat ik dyslectisch ben”, vertelt Van den Akker. “Ik ging alleen maar naar de vakopleiding bloemsierkunst, omdat de enige kinderen die mij niet pestten daar ook heen gingen. Liever was ik er op een andere manier achter gekomen hoe leuk de sierteelt is. Ik had met de handen in de aarde willen wroeten, willen leren hoe bloemen groeien en wat de rol is van bijen. Met Groen Doen in de Klas laten we kinderen aan de hand van seizoensgebonden boekjes zien hoe ‘cool’ het is om later kweker, bloemist of plantenscout te worden.”

Inspiratie en educatie
Meesterbinder Van den Akker is een veelgevraagd inspirator. Hij reist de wereld rond om lezingen en demonstraties te geven. Dat begon in 1999 toen Elsevier besloot om zijn eerste boek, Floral Composition, in 23 landen uit te geven. Later verschenen er nog zes boeken van zijn hand.
In 2012 zorgde één klein zinnetje op zijn Facebookpagina (‘Wie gaat er mee op florale reis?’) voor negenhonderd likes en een nieuw avontuur. Hij startte het succesvolle online inspiratieplatform Flower Factor. “Ik ben er trots op dat we inmiddels wereldwijd worden gezien als een belangrijk instituut voor inspiratie en educatie.” Dat jaar lanceerde Van den Akker ook zijn idee om een lespakket voor basisscholen te ontwikkelen. “Ik raakte in gesprek met Young Crowds, een bedrijf dat veel educatief materiaal maakt voor scholen. Zij waren meteen enthousiast over een leerlijn met bloemen en planten, wat je ermee kunt doen en hoe je ervan kunt genieten. Daaruit is Groen Doen in de Klas voortgekomen.”

Continuïteit in de sector
Om het project te laten slagen, besloot Van den Akker met de pet rond te gaan. “Ik vond en vind nog steeds dat de sierteeltsector Groen Doen in de Klas moet dragen. We zijn een generatie aan het opvoeden met bloemen en planten! Op dit moment krijgen ongeveer 50 duizend leerlingen de leerlijn aangeboden. De doelstelling is dat over vier jaar 80 procent van alle basisscholen in Nederland meedoet.” Hij klopte ook aan bij Plantion, met succes. Directeur Peter Bakker: “Het mes snijdt aan diverse kanten. Ouders zullen vaker een bloemetje kopen en kinderen kiezen straks eerder voor een groenopleiding. Aangezien wij als Plantion willen bijdragen aan continuïteit in de sector, ondersteunen we dit graag. Onze kopers en kwekers waren ook meteen enthousiast.”

Terug naar overzicht