fbpx

GreenBalanZ koploper in biologische Phalaenopsis

Opvallend: bij GreenBalanZ staan alle denkbare soorten, maten en kleuren orchideeën rijen dik in de kassen. “Ik zag assortimentsverschraling aankomen, maar wilde juist bijzondere soorten blijven brengen.”

“Met die verscheidenheid aan soorten wilde ik uniek zijn”, zegt Lennard van der Weijden, directeur GreenBalanZ. Inmiddels lijkt het erop dat zijn bedrijf ook op het onderdeel duurzaamheid eruit springt. In 2014 bracht GreenBalanZ de eerste volledig biologische Phalaenopsis op de markt. En nog altijd heeft dit geen navolging gekregen. Van der Weijden: “Jaarlijks verkoop ik 350.000 biologische orchideeën. Ik zou mijn hele bedrijf wel willen omklappen naar biologisch, maar daarvoor is de vraag nog onvoldoende. De kosten zijn hoger, dus de verkoopprijs ook. Wat ook meespeelt: anders dan bij voedsel ‘proef’ je bij bloemen en planten niet of het biologisch is. Ik heb wel een pilot gedaan bij de biologische supermarkt Ekoplaza, maar die gingen er toch niet mee verder, omdat ze er geen heel schap mee kunnen vullen. De markt is nog niet zover. Er worden nog te weinig biologisch geteelde soorten aangevoerd.”

Lennard van der Weijden: ‘Ik ben een idealist en een realist’

Bronmateriaal uit Taiwan
Begin jaren zeventig legde GreenBalanZ zich helemaal toe op de teelt van orchideeën. Lennard nam in 2000 het bedrijf over van zijn vader. Een bewuste keuze na een lange studie, stages in het buitenland en een korte tijd werken bij een bank. “Bij de bank kon ik mijn ei niet kwijt. Ik wilde ondernemen, aan het roer staan, de koers bepalen.” Begin deze eeuw zag Van der Weijden in de Europese orchideeënwereld dat er keuzes werden gemaakt op basis van groeisnelheid en groeikracht. Hij zag dat dit zou leiden tot assortimentsverschraling. Dat wilde hij niet. “Ik ben toen begonnen met het halen van bronmateriaal uit Azië, het werelddeel waar de orchidee oorspronkelijk vandaan komt.” Twee tot drie keer per jaar reist Van der Weijden daarvoor naar Taiwan. “Zie je deze mosterdgele variant? Die kleur heeft niemand.” Ook heeft hij orchideeën met een opvallend grote bloem, of een afwijkende ‘lip’. Nog een manier waarop GreenBalanZ zich onderscheidt, is de verpakking in kleine aantallen. Van der Weijden biedt zijn orchideeën bij Plantion aan vanaf vier stuks. “Dat wordt gewaardeerd. Ik richt mij vooral bij tuincentra en bloemisten en geen enkele winkelier zit te wachten op te grote plantvoorraden.”

Realistisch en idealistisch
Tien procent van de planten die GreenBalanZ verkoopt, is biologisch gecertificeerd. De overige negentig procent voldoet wel aan alle biologische regels, zoals het gebruik van niet-chemische bestrijdingsmiddelen, maar heeft niet het biologische label. “Maar klimatologisch en hygiënisch zijn ook veel problemen te voorkomen of op te lossen”, licht Van der Weijden toe: “Als er een larf aan de wortel van de plant eet, kun je dat oplossen door een dag geen water te geven. Dan overlijdt de larf.” Nog zo’n praktische maatregel: schimmel voorkomen door alle trays die van buiten komen, een dag in de vriezer te zetten voordat ze de kwekerij ingaan. Het hele bedrijf van Van der Weijden is zonder gas. Overtollige zomerwarmte wordt opgeslagen in de grond om hiermee in de winter de kas op temperatuur te houden. “Ik ben idealistisch en realistisch, zeg ik altijd. Tien jaar geleden zag ik al dat de gasprijs een keer omhoog zou gaan. Daarbij geeft het duurzaam ondernemen ook een goed gevoel. Dus als je het rond kunt rekenen, moet je het zeker doen.” Daarbij helpt het volgens Van der Weijden dat kwekerijen over het algemeen familiebedrijven zijn. Investeringen hoeven niet binnen twee jaar te worden terug verdiend zoals bij beursgenoteerde bedrijven. “We hebben een langere horizon waardoor je met dit soort dingen voorop kunt lopen.”

Kartonnen clip
Het liefst zou Van der Weijden al zijn planten verpakken in kartonnen kokers, maar sommige afnemers zoals supermarkten ‘waar de planten bij de deur staan’, blijven vragen om de plastic hoes. Ook het plastic clipje dat de stelen mooi rechtop houdt, wil Van der Weijden graag vervangen door een kartonnen exemplaar. Hij laat de kartonnen clip zien die hij zelf heeft ontwikkeld. “Hij is het nog niet helemaal, ik moet er nog aan sleutelen.” Na al die jaren in de Phalaenopsis is Van der Weijden nog steeds een liefhebber van zijn product. “Kijk die kleuren en patronen. Het zijn zulke mooie transparante bloemen. Misschien sla ik wel wat door, maar ik vind ze gewoon echt heel gaaf.”

Lees meer over Green BalanZ op www.greenbalanz.nl

Terug naar overzicht