fbpx

Ede heeft een zeeuwse mentaliteit

Het geboortehuis van René Verhulst (57) stond zowat naast een fruitveiling in Kapelle-Biezelinge. Een recent werkbezoek van de burgemeester van Ede aan Plantion bracht dan ook herinneringen boven. “Gelukkig ziet een afmijnzaal tegenwoordig niet meer blauw van de rook.”

Zijn eerste vakantiebaantje in Kapelle was ‘ribbelpapier leggen in appelkisten’. Ook plukte hij kersen en rode bessen. Maar René Verhulst werd geen fruitteler of aardappelboer. Hij was geëngageerd, volgde discussies over kruisraketten en meldde zich aan als lid van het CDA. Na zijn rechtenstudie in Utrecht werkte hij bij maatschappelijke instellingen en het openbaar bestuur. Bij zijn verkiezing tot burgemeesterschap van Goes, in 2010, leek de cirkel rond. Maar Verhulst wilde toch nog een nieuwe stap maken, dat werd Ede.

U verruilde een baan aan de Universiteit van Amsterdam voor Goes. Waarom?
“Ik was in Amsterdam directeur Bedrijfsvoering van de faculteit Economie en Bedrijfskunde. De verzakelijking begon me tegen te staan; het ging om gebouwen en systemen en niet om studenten. Mensen zijn voor mij belangrijk. Ik wil gesprekken voeren, praten over mogelijkheden.Nou ben ik niet iemand die lang aarzelt; dus toen er in Goes een vacature kwam, heb ik gesolliciteerd.”

Hoe was het om na zoveel jaren terug te keren naar Zuid-Beveland?
“Waar ik vroeger in weilanden speelde, stonden nu huizen. De fruitveiling was verdwenen en het corso werd ook niet meer georganiseerd. Maar sommige dingen veranderen niet. De mentaliteit is er nog steeds van ‘schouders eronder’. Het voelde als thuiskomen.”

U werd in 2013 gespot met een shirt ‘Ede – Ride for the Roses’. Was u al aan het lonken?
“Haha! Dat jaar werd de Ride for the Roses in Ede verreden, een jaar later in Zeeland. We gingen daarom de vlag ophalen bij mijn voorganger Cees van der Knaap. De start en finish waren bij Plantion. Ik zag dat weekend hoe prachtig de omgeving van Ede is, maar met een vertrek uit Goes was ik nog niet bezig.”

Vier jaar later solliciteerde u toch. Waarom?
“Ik wilde graag nog een stap maken. Leeftijd speelt dan ook een rol, ik wilde er niet te lang mee wachten. In Ede zochten ze een opvolger voor Van der Knaap. Het afscheid van Goes viel me best zwaar. Het was geen kwestie van ‘bureau leegmaken en collega’s gedag zeggen’. Als er 1200 mensen komen om je de hand te schudden, doet dat veel met je.”

U bent nu ruim een half jaar burgemeester in Ede. Wat valt op?
“De Zeeuwse mentaliteit, haha! De mensen zijn hier net zo ondernemend en net zo bescheiden. Een verschil met Zeeland is dat Ede behoorlijk groeit. Er komen steeds meer productiebedrijven en het inwonersaantal stijgt. Dat betekent dat je moet zorgen voor huisvesting en veiligheid, ook in de omliggende dorpen. Verder is de natuur nog mooier en uitgestrekter dan ik al dacht te weten. Je kunt helemaal door de bossen van Ede naar Otterlo fietsen!”

Wat voor burgemeester bent u?
“Allereerst ben je voorzitter van het college en de raad en heb je een inhoudelijke portefeuille met onder andere openbare orde en veiligheid. Ik ben jarenlang raadslid en wethouder geweest en kan me goed in hun dilemma’s verplaatsen. Maar ik vind het ook fijn dat je tegenwoordig als burgemeester veel meer tussen de mensen staat dan vroeger. Als ik bijvoorbeeld jubilarissen bezoek, hoor ik waar zij trots op zijn of tegenaan lopen. Zo ontdek je ook dat bewoners van de Veluwe helemaal niet stug zijn, zoals wel wordt beweerd.”

Onlangs was u op bezoek bij Plantion. Hoe kijkt u naar het bedrijf?
“Plantion is een belangrijke partner in de groene en duurzame ambities van Ede en bovendien een belangrijke werkgever. Toen ik laatst ’s ochtends met Peter Bakker tussen de karren stond, was ik zwaar onder de indruk. Wat een bedrijvigheid! Het klokprincipe is niet veel anders dan vroeger op de veiling in Kapelle, maar de techniek en de logistiek eromheen zijn hypermodern. En gelukkig ziet het in de afmijnzaal niet meer blauw van de rook zoals vroeger!”

Terug naar overzicht