fbpx

‘Duurzame bloemist heeft streepje voor’

Joost en Tanja Weijtens timmeren met Bloemsierkunst Krayenhoff in Nijmegen duurzaam aan de weg. Omdat het goed is voor het milieu en omdat steeds meer klanten erom vragen. Waar ze het meest trots op zijn? “Dat onze bloemenwinkel gezond en toekomstgericht is.”

Op de balie staat prominent het zilveren keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Het is de erkenning voor de duurzame koers die Bloemsierkunst Krayenhoff al enkele jaren vaart. “In 2016 hebben we het certificaat ontvangen. In de jaren daarvoor waren we bezig om alle processen zo op orde te krijgen, dat we voldeden aan de eisen die aan het keurmerk worden gesteld”, zegt Tanja Weijtens, die de bloemenzaak samen met man Joost runt. Hun bedrijf bestaat al sinds 1892. Joost en Tanja zijn het vijfde ondernemerspaar dat de touwtjes in handen heeft. De winkel bevindt zich in een oude kas en die geschiedenis wilden ze graag zichtbaar houden. De vroegere kwekerij is in de loop der jaren opgeslokt door een woonwijk aan de rand van het Nijmeegse stadscentrum.

‘We gaan voor het gouden certificaat’

Gescheiden afvalstromen
Een van de aandachtspunten voor het verkrijgen van het keurmerk was de manier van afvalinzameling. De bloemenzaak scheidt de afvalstromen zo goed mogelijk. Wekelijks gaan er enkele containers papier, restafval en groen de deur uit. “We hebben goede afspraken met de juiste bedrijven hierover gemaakt”, zegt Tanja. “Veel verpakkingsmateriaal is gerelateerd aan de inkoop bij Plantion. Het is fijn dat we dit bij Plantion kunnen inleveren voor verdere recycling.”

Plantion denkt mee
Bloemsierkunst Krayenhoff heeft ook het gebruik van chloor bij het schoonmaken tot nul gereduceerd, probeert op allerlei manieren de tevredenheid van medewerkers te vergroten, heeft tl-balken vervangen door ledverlichting en koopt bij voorkeur duurzame bloemen en planten in. Op dit moment heeft zo’n 40 procent van de ingekochte producten het label MPS-A of Fairtrade. Tanja is daar trots op, al reiken de ambities van de bloemenzaak nog verder. “We willen doorgroeien naar 50 procent duurzame inkoop, zodat we het gouden certificaat kunnen behalen. Maar dit streven mag niet ten koste mag gaan van het assortiment in onze winkel. Helaas zijn nog niet alle producten verkrijgbaar onder het label MPS-A of Fairtrade. We hopen dat meer kwekers duurzaam gaan telen en we zien ook dat Plantion daarin met ons meedenkt.”

Aansluiten bij groen imago
Dat er bij Krayenhoff een duurzame wind waait, heeft ook te maken met de oorsprong van het bedrijf. “Nijmegen is een duurzame, groene stad. En bij dat imago wilden we graag aansluiten”, vertelt Tanja. “Maar belangrijk is vooral dat we niet alleen particuliere klanten hebben, maar ook bedrijven en overheidsinstellingen. Liefst 70 procent van het zakelijk netwerk stelt als voorwaarde dat je met duurzaamheid bezig bent. Met het certificaat Duurzame Bloemist heb je een streepje voor en kom je net wat gemakkelijker ergens binnen.”

Barometer Duurzame Bloemist
Het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist is onafhankelijk en laat zien dat een bloemist met zijn duurzame beleid oog heeft voor de maatschappij. De ondernemer biedt een duurzaam assortiment bloemen en planten en houdt er een bedrijfsvoering op na met aandacht voor milieu, medewerkers en energie. De certificeringseisen zijn samen met externe organisaties opgesteld. Afhankelijk van het aandeel duurzame bloemen en planten in de winkel en het aantal behaalde punten met de bedrijfsvoering, wordt een bloemist gecertificeerd op het bronzen, zilveren of gouden niveau van de Barometer.

 

 

 

 

Voor meer informatie over het keurmerk gaat u naar: www.barometerduurzamebloemist.nl

Wilt u meer weten over bloemist Krayenhoff? Dat kan via www.krayenhoff.nl

Terug naar overzicht