fbpx

Coöperatieman in hart en nieren

Na twaalf jaar neemt Willem Heemskerk (72) afscheid als lid van de raad van commissarissen van Plantion. Als lid en aanvoerder van snijbloemen (crocosmia) blijft hij aan Plantion verbonden, maar bestuurlijk geeft hij het stokje over aan de volgende generatie. “Zij moeten de ruimte krijgen om zich te profileren.”

Willem legt zijn cv op tafel: een opsomming van al zijn werkzaamheden, nevenactiviteiten en maatschappelijke inspanningen. Met een serieus gezicht: “Eén ding ontbreekt: ik ben ooit begonnen in de Feestcommissie in De Zilk”, gevolgd door een vrolijke lach. Ook in de rest van het gesprek is de lach nooit ver weg. Het is typerend voor de man die met veel kennis van zaken, maar ook op een aimabele manier invulling heeft gegeven aan bestuurlijke functies in de bollen- en sierteelt.

Voorzitter Veiling Vleuten

Zijn eerste uitdaging in de sierteelt volgde nadat hij met zijn bedrijf naar Woudenberg was verhuisd. In 1997 werd hij bij Veiling Vleuten aangesproken door directeur Jos Brockhoff. Of hij voorzitter wilde worden…“Dat ging me iets te snel: ik zat net in de gemeenteraad van Woudenberg en ik wilde me ook eerst in de materie verdiepen.” In 2001 werd hij toch als voorzitter benoemd. Samen met André van Kruijssen, die een jaar later directeur werd, ging hij op zoek naar een nieuwe locatie voor de veiling.

Zelfstandig blijven

En zo viel zijn voorzitterschap samen met een cruciaal hoofdstuk in de geschiedenis van Veiling Vleuten: een verhuizing én een fusie met Bloemenveiling Oost Nederland. “Bij ons wisten de leden dat we uit Utrecht weg moesten. Fuseren vonden ze ook een goed idee, want daardoor konden we samen zelfstandig blijven. In Bemmel lagen de kaarten anders, maar ook daar zagen de leden uiteindelijk het belang ervan in.”

Nieuwe locatie

Voordat de fusie werd beklonken, was er al zicht op een nieuwe locatie. Dat moest ook wel, want met de gemeente Utrecht was een deadline afgesproken. “Via LTO en de Rotaryclub kende ik de burgemeester van Ede. De gemeente zocht een eerste grote partij voor een nieuw bedrijventerrein aan de A30. Toen ik hem op een avond belde of we een keer konden afspreken, zei hij: kun je morgenvroeg om 9 uur?”

Toezicht op het geld

Bij de start van Plantion in 2008 ruilde Willem zijn voorzitterschap van Veiling Vleuten in voor een zetel in de raad van commissarissen. “Ik vond dat Bloemenveiling Oost Nederland meer recht had om de voorzitter te leveren, aangezien zij groter waren. Bovendien wilde ik graag toezicht houden op het geld dat we als Veiling Vleuten inbrachten. Ook gezien mijn leeftijd, ik liep al tegen de zestig, vond ik een rol als commissaris beter passen.”

Buitenlandse reizen

Willem kijkt met plezier terug op zijn bestuurlijke activiteiten, inclusief de buitenlandse reizen die daarbij hoorden. “Met de VBN gingen we twee keer per jaar het vliegtuig in. Voor Agriterra heb ik in Peru mogen vertellen hoe Nederlandse sierteeltcoöperaties werken. Met Plantion zijn we bijvoorbeeld naar Vancouver geweest. En in Brazilië hoorden we dat Veiling Holambra officieel geen coöperatie mag heten, omdat het niet door de staat is opgericht maar door Nederlandse kwekers.”

Samen kom je verder

De anekdotes verraden zijn voorliefde voor het coöperatieve bedrijfsmodel. De bekende spreuk ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’ is Willem uit het hart gegrepen. “In de basis is het heel simpel: waar afnemers de krachten bundelen, heb je als aanbieders elkaar nodig. Plantion heeft zijn coöperatieve karakter altijd behouden en dat moet ook zo blijven.”

Mooiste hofje

In Woudenberg heeft Willem met het kweken van bollen en snijbloemen nog genoeg om handen. Privé krijgt hij wat meer rust. “Ik ga ’s avonds lekker op de bank met de benen omhoog!” Met zijn vrouw Anneke verhuist hij binnenkort naar een ander huis in Scherpenzeel, en ook hier toont zich de aard van het beestje: “We bouwen coöperatief het mooiste hofje van Nederland. Als de huizen klaar zijn, wordt de coöperatie weer ontbonden.”

Raad van commissarissen

De raad van commissarissen en het bestuur van Plantion vormen een personele unie. Er wordt gezamenlijk vergaderd en bestuursleden zijn automatisch ook lid van de raad van commissarissen; omgekeerd zijn de twee externe commissarissen geen lid van het bestuur.

Na het afscheid van Willem Heemskerk is dit de actuele samenstelling: René Willemsen (voorzitter), Hans de Leeuw (secretaris), Marc Cleophas, Harry Beijer, Mickey Hogervorst, Martijn Meskers (extern) en Mans Vulto (extern).

De raad van commissarissen staat open voor vragen en suggesties. U kunt deze mailen naar cooperatie@plantion.nl

Terug naar overzicht