Over onsNieuwsBloemist zijn is je leven
4 april 2023

Bloemist zijn is je leven

Tweelingzussen Hannah en Nenah draaien fulltime mee in de bloemenwinkels van moeder Maria Veens en maken zich op voor de toekomst.

Verleden

Maria wist snel klanten te binden 
Het begon als een hobby: bezig zijn met bloemen en planten. Maar vervolgens besloot Maria Veens er haar beroep van te maken. Ze volgde een vakopleiding en opende in 1993 haar eerste zaak in Wijchen. Haar ‘Groenwinkeltje, bloem, sier en kunst’ was meteen een succes. Met de focus op ‘natuurlijk’ groen én haar sociale vaardigheden wist Maria snel klanten te binden. “Er was duidelijk een markt voor een bloemenspeciaalzaak”, zo vertelt de 58-jarige in haar huidige winkel aan het Europaplein. Hier startte ze enkele jaren na de opening van haar eerste zaak een ‘bloemenhoekje’ als onderdeel van een versmarkt met ook een slagerij, bakker en kaasboer. De versmarkt verdween, Maria bleef. Een van de panden toverde ze om tot een indrukwekkende bloemenzaak met hoge plafonds, robuuste houten planken met vazen en ornamenten en een vide waar klanten hun wensen kunnen bespreken. Groenwinkeltje werd Groenwinkel.

Heden

Drie teams, één visie 
Er zijn inmiddels drie vestigingen van de Groenwinkel, in Wijchen, Beuningen en Gennep. Naast Maria draaien de 25-jarige tweelingdochters Hannah en Nenah fulltime mee in het bedrijf. “Ze zijn ermee opgegroeid. Toen de weeën begonnen, stond ik nog boeketten te binden en niet veel later stonden ze in hun Maxi-Cosi op de toonbank.” Ook Maria’s echtgenoot Johnny heeft meegewerkt aan de opbouw van de zaak. Elke dinsdag, donderdag en vrijdag zijn Hannah en Nenah in Ede om in te kopen op de klok. “Een paar jaar geleden zijn we in het diepe gegooid, maar de begeleiding vanuit Plantion was heel fijn.” De meiden krijgen alle ruimte van Maria: “Ik vind het belangrijk dat al onze medewerkers hun eigen inbreng hebben. Of het nu gaat om een boeket of de manier van inpakken. We hebben drie leuke teams die alles voor elkaar én voor ons over hebben. Zo fijn! Dat wil ik wel even gezegd hebben.” Nenah: “We zeggen hier altijd: drie teams, één visie.”

Toekomst

Bloemen zijn echt mijn ding
Toekomstplannen zijn er genoeg. Hannah: “De komende tijd willen we bijvoorbeeld onze webshop uitbreiden.” Het is de bedoeling dat de zussen het bedrijf gaan overnemen. Maria: “We zijn aan het kijken hoe we dat het beste kunnen vormgeven. En ik werk ook graag nog even door haha!” De winkels draaien goed. Nog steeds ligt de focus op ‘natuurlijk’ groen en klaar staan voor de klant. Maria: “Als bloemist ben je nooit klaar, het gaat altijd door. Het is je leven.” De tweeling weet waar hun moeder het over heeft. Hannah: “Ik wist lange tijd niet wat ik wilde, maar koos toch voor de bloemen. Het is hard werken, maar wel heel leuk.” Zus Nenah knikt. “Ik heb een interieuropleiding gedaan, maar kwam erachter dat bloemen toch echt mijn ding zijn.”