fbpx

‘Bij Plantion kun je echt plezier in je werk hebben’

De een is pas kort aan het werk, de ander gaat na 33 jaar dienstverband bijna met pensioen. Ondanks het ruime verschil in leeftijd en ervaring kunnen Jesse Heida en Chris Verheijen het prima met elkaar en met de andere collega’s op de fustafdeling vinden. “Er staat altijd een team.”

Als je een jaar geleden tegen Jesse had gezegd dat hij bij Plantion zou gaan werken, had hij waarschijnlijk vreemd opgekeken. In september 2019 studeerde hij namelijk af als game artist: het ontwikkelen van het grafische deel van computerspellen. Er was echter weinig werk in de gamebranche, en dus verbreedde hij zijn horizon. “Ik heb een aantal jaar hard gestudeerd en veel achter de computer gezeten. Ik dacht: het is tijd om wat meer te gaan bewegen. Toen zag ik de vacature bij Plantion. Via de afdeling distributie ben ik begin januari op de fustafdeling terechtgekomen. Mijn conditie is inmiddels veel beter dan in m’n schooltijd. Een paar keer extra die trap oplopen, het doet me niks.” “Nou, maar ik voel het ’s avonds toch wel”, reageert Chris, die zo ongeveer bij de ‘inboedel’ van Plantion hoort en volgend jaar met pensioen mag. “Ik zeg niet dat ik nog een jaar ‘moet’, want dan klinkt het alsof ik het werk niet leuk zou vinden. Dat is zeker niet het geval.”

IJspegels aan de machine

Waar Jesse zich vooral bezighoudt met de inzameling en sortering van fust en met afvalverwerking, is Chris de ‘eerste man’ bij de fustwasmachine. “Ik ben altijd in mijn washok te vinden.” Hij heeft het werk flink zien veranderen, met name door automatisering. “In Bemmel deden we eerst nog veel handmatig. We werkten er in een open loods. In de winterdag hingen de ijspegels aan de machine. Je droeg dikke jassen, maar koud had je het eigenlijk nooit. Nu ik binnen sta voel ik juist weleens kou; pure verwendheid.” Soms werken Jesse en Chris samen. Zoals laatst, toen er op zaterdag overgewerkt moest worden. “Op een heel relaxte manier hebben we de achterstand met fusten wassen weggewerkt”, zegt Jesse. Chris: “Jesse pakt alles aan. Hij moppert zelden.” Jesse: “Hetzelfde kan ik ook over Chris zeggen. Hij bikkelt altijd door. En dat is bewonderenswaardig. Ik heb ook weleens bij de wasmachine gestaan. Na een uur ben ik het bij wijze van spreken wel zat. Maar Chris blijft altijd vrolijk. Ik heb hem nog nooit chagrijnig gezien.”

Volgende generatie

Ervaring overdragen vindt Chris belangrijk. “Er werken hier mensen van rond de zestig. Die stromen langzaam uit. Dus is het zaak dat de volgende generatie straks klaarstaat.” Wat hij jongeren wil meegeven? “Heb plezier in je werk. Plantion is een werkgever waarbij dat kan. Ik heb hier heel veel prettige contacten opgedaan. Juist dát maakt het werk zo leuk. Sommige kopers die hier rondlopen, ken ik al uit de Bemmel-tijd. Laatst vroeg ik aan eentje: ‘Hoe oud ben je eigenlijk?’ Ik dacht 72. Hij zei: ‘Maak er maar gerust 78 van’.” Jesse: “Er lopen hier wel meer oudere klanten. Ze sjouwen nog steeds met karren. Dat is toch geweldig? Je socialiseert op den duur met al die mensen.”

Logistieke Middelen

Op de afdeling Logistieke Middelen werkten tien mensen, onder wie drie parttimers. Fust- en afvalverwerking zijn hun belangrijkste taken. Maandelijks worden er gemiddeld honderdduizend fusten ingenomen voor schoonmaak. Daarvan gaan er vervolgens weer twintigduizend naar de telers. De rest gaat door naar andere veilingen. De milieustraat verwerkt maandelijks 25 ton papier, 25 ton groenafval en 30 ton overig afval.

Terug naar overzicht