fbpx

‘Beste kwekerij van de wereld!’

Begin dit jaar werd Ter Laak Orchids uit Wateringen op de toonaangevende IPM-beurs in Essen uitgeroepen tot ‘Beste kweker van de wereld’. Eduard ter Laak zag het niet aankomen: “Mijn vrouw en mijn broer waren niet eens mee.”

Op een prominente plek aan de ‘bloemenroute’ in het Westland staan de enorme kassen van Ter Laak Orchids. Het bedrijf valt op. Niet alleen de metershoge letters ‘Ter Laak’ die in het glas van de kassen lijken te zijn gegraveerd, trekken de aandacht. Ook valt het oog op de hoge daglichtkas die momenteel wordt gebouwd en twee verdiepingen telt. Eduard ter Laak: “Andere gemeenten komen met interesse naar deze kas kijken. Om op beide lagen goed te kunnen telen, moet hij hoog zijn zodat er voldoende luchtbuffer en werkruimte is. Een kas met deze hoogte mag niet overal staan. Dankzij het bestemmingsplan van de gemeente Westland is het hier geen probleem.”

Hobbykasje
Ook grote prijswinnaars beginnen klein. Eduard ter Laak Laak laat zijn ‘hobbykasje’ zien. Dit is de plek waar hij zich veel bezighoudt met het kruisen en testen van soorten, om uiteindelijk tot een nieuwe optimale variant te komen. Jarenlang worden kleur, bladstand en productiviteit getest. Een enkele keer wordt er ook toevallig iets ontdekt. De meanderende Phalaenopsis met de gedraaide stam begon ooit met een takje dat eigenwijs in een ongewenste richting groeide. Ter Laak: “Deze orchidee is inmiddels enorm geliefd in arrangementen.” “Planten kweken kan iedereen”, vervolgt hij. “Het gaat erom dat je het op een vernieuwende manier doet. We hebben onze eigen Research & Development afdeling om ervoor te zorgen dat we onderscheidend zijn en blijven.” Als de 5 hectare grote daglichtkas straks klaar is, krijgen ook studenten een plek bij Ter Laak. Er komt een testkas waar zij het een en ander kunnen uitproberen. “Samenwerking, techniek, marketing… als het maar vernieuwend is. Marktleiderschap is voor ons geen heilig doel. Wel willen we bekend staan als het bedrijf waar hét gebeurt op het gebied van orchideeën.”

Zon benutten
In het voorjaar van 2019 zullen de eerste orchideeën uit de daglichtkas het bedrijf verlaten. Ter Laak: “Deze kas krijgt een optimaal en heel stabiel klimaat. Dat komt de kwaliteit ten goede. Lenzen in het dubbel glas en beweegbare collectoren regelen de toegang van daglicht. Bovendien kunnen we het daglichtsysteem zo sturen dat de zon het water verwarmt voor de kasverwarming. Een ondergrondse waterberging zorgt voor koud water waarmee we in de zomer kunnen koelen. Een buitenscherminstallatie hebben we dan niet meer nodig én ons energieverbruik wordt minder.”

Rondleidingen
In de nieuwe kas komt ook een winkel voor verkoop aan particulieren. Hier gaat Ter Laak nieuwe arrangementen presenteren en kunnen mensen inspiratie opdoen. “Particuliere verkoop deden we er altijd een beetje bij. Maar het contact met de eindklant is voor ons waardevol. Daardoor kunnen we onze producten blijven verbeteren. Alle informatie benutten we voor onze exportklanten in Europa.” “Kwekers vertellen eigenlijk zelden iets over hun planten,” vervolgt Ter Laak, “terwijl consumenten graag meer willen weten. Er zijn veel liefhebbers van orchideeën, hoor!” Om die reden geeft Ter Laak zo’n dertig rondleidingen per jaar. Van de Oldtimerclub tot businessclubs. “Het is toch gaaf om te laten zien wat er allemaal komt kijken bij het laten groeien van zo’n plantje!”

Geen hoezen meer
Bij Plantion krijgt Ter Laak de ruimte om zijn orchideeën business-to-business te promoten. “Ik vind Plantion hier heel actief in. Nieuwe concepten kan ik altijd meteen presenteren. Waar ik het nog weleens met de veiling over zou willen hebben: de hoezen die we om de planten doen. Zijn die wel nodig. Of kunnen we misschien hoezen maken van duurzaam materiaal?” Ter Laak is een ronduit duurzame kweker. “Ik vind het normaal dat we zo min mogelijk gewasbescherming en verpakkingsmateriaal gebruiken. Orchideeën kweken zonder gewasbescherming is weliswaar risicovoller dan mét, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen: minder energieverbruik, beter voor het milieu en veiliger voor onze medewerkers.”

Terug naar overzicht