fbpx

‘Altijd op zoek naar groeimogelijkheden’

BEDRIJF Kwekerij Stals
WAAR Castertstraat 4, Ell
OMVANG 2,2 ha onder glas, 11 ha buitenveld, 4 miljoen planten per jaar

Kwekerij Stals, een snel groeiend pot- en perkplantenbedrijf. In oktober sleepte de Limburgse onderneming zowel de Ondernemersprijs Grenzeloos Ondernemen 2018 als de R abo Publieksprijs van de gemeente Leudal in de wacht.

Het is pauze. In de kantine klinken Nederlandse en Poolse stemmen. “Sinds wij onze Poolse medewerkers zelf huisvesten, is het hier veel gezelliger”, vertelt Maurice Stals. “De productiviteit is gestegen en de saamhorigheid is groter.” Boven de loods wonen zes Poolse medewerkers, in de boerderij die hij vorig jaar kocht nog eens acht. “Dit is het huis van mijn grootouders. Mijn vader is hier opgegroeid. Ik vind het schitterend dat ik het kon kopen.”

Veel ballen in de lucht
Als we Maurice spreken, moet hij nog een speech uit zijn hoofd leren. Hij is genomineerd voor de ondernemersprijs 2018 van de gemeente Leudal. Wat er in de speech staat? “Dat we elk plantje apart kweken, elk potje in onze handen nemen en dat de kwaliteit van onze planten hoog is.” Inmiddels is bekend dat Stals de vak- én de publieksprijs heeft gewonnen. Het juryrapport: “Deze ondernemer moet erg veel ballen tegelijk in de lucht houden. Temperatuur in de kassen, vochtigheid, mogelijke ziektekiemen, personele bezetting en de grote variëteit van producten zijn zaken die dagelijks om aandacht vragen.”

Biologische bestrijding
Stals is een middelgrote kwekerij maar bedient grote klanten. “Dat kan omdat onze kwaliteit uniform is. Als er zes planten in een tray staan, zijn het zes goede planten. Niet vijf grote en één kleine.” We lopen de kas in, waar de kerststerren rijen dik staan. Stals laat een biologisch bestrijdingsmiddel zien. “We weten allemaal dat we van de chemie af moeten. Ik doe een test met beestjes die de eitjes van witte vlieg kapot prikken.” Hij benadrukt dat de hele keten met elkaar moet samenwerken: “Als wij biologische  middelen gebruiken, dan moet bijvoorbeeld de stekleverancier dat ook doen.”

 

Najaarsviooltjes
We zien jonge primula’s en bloeiende najaarsviooltjes. Stals kweekt ook knolbegonia’s. “Die staan hier van april tot en met juni. Mijn vader was er al dol op en mijn negenjarige dochter vindt hem ook het mooist.” Een ander typische Stals-plant is de hortensia. Per jaar verhandelt het bedrijf zo’n 240.000 stuks. Daarvan komt tien procent bij Plantion. “Plantion wil de koper en de kweker helpen. Die overtuiging zit in alles wat ze doen.” De hortensia’s staan in de volle grond, afgedekt met biologisch afbreekbaar plastic. Die gaan de koelcel in en staan in het voorjaar in de winkel.

Ronald McDonald
Stals is met de gemeente in gesprek over een plek waar het bedrijf verder kan groeien. “We willen meer glas, maar dat kan niet op deze plek.” De groei hangt ook samen met de groei van het gezin. Drie kinderen hebben ze nu, de jongste is drie. “Mijn vrouw vraagt zich af of de kwekerij nu al verder moet uitbreiden. Ik ben het met haar eens, het gezin is het mooiste. Daarom ben ik op zoek naar een plek waar we een kas op onze manier kunnen inrichten. Met moderne technieken zodat het proces halfautomatisch kan worden uitgevoerd.” Op zaterdag heeft Stals zijn ‘makkelijkste dag in de week’. Dan werken er scholieren. Op zondag loopt hij op zijn gemak door de opgeruimde kassen. Een beetje water geven waar dat nodig is. De rest van de dag is voor het gezin en voor zijn hobby, wielrennen. In 2018 reed hij voor het vijfde jaar de Home-Ride: de sponsorwielertocht van het Ronald McDonald Kinderfonds. “Zodra ik op de fiets zit, voelt het zo goed. Ik weet waar ik het voor doe: onze oudste dochter verbleef na haar geboorte vier maanden in een Ronald McDonald-huis. En die huizen hebben geld nodig.”

Terug naar overzicht