fbpx

‘Als bloemist ben je een beetje psycholoog’

Vrijwel al le tijd van Vincent Docquir gaat op aan zijn gelijknamige bloemenzaak in het Belgische Kortrijk. Werkdagen van vijftien uur zijn heel gewoon.“Een workaholic? Het is moeilijk om dat over jezelf te zeggen. Ik voel me er gewoon prettig bij.”

Vincents werk vindt zijn weg naar bedrijven, evenementen en festivals. Ook particulieren weten zijn winkel te vinden; vaak mensen die producten zoeken in het exclusievere segment.

“Een mooie houten schaal met een aardewerken pot, gevuld met een rustige compositie van hortensia, sweet dolomiti rozen, anthurium en vanda-orchideeën.”

“Van mijn klanten mag het af en toe wat grootser, exclusiever. Mijn creaties mogen pronkstukken zijn. Dat zie je onder andere aan deze vaas met rozenbottel en vanda-orchideeën.”

“Vaak zie je dat bloemisten veel kleuren door elkaar gebruiken. Ik doe dat sporadisch en hou meer van het strakke zoals
bij dit stuk: een schaal in een warme kleur, witte Naomi Campbell rozen, vanda-orchideeën, een beetje mos en aspidistrablad.”

“Bloemen kun je tegenwoordig ook in supermarkten kopen. Als bloemist behoor je geen geld te vragen voor je product, maar vooral voor hetgeen je creëert, je gedachtegoed. Onderscheidend vermogen maakt dat mensen naar je zaak komen.”

Dat hij ooit als zaakvoerder al zijn tijd aan een exclusieve bloemenzaak zou besteden, had Vincent vroeger niet kunnen denken. Hij was klassiek balletdanser, behaalde universitaire diploma’s en had een carrière als ondernemer in sanitair en horeca, voordat hij enigszins toevallig in de bloemenbranche rolde. “Met de bloemensector heb ik iets gevonden wat echt bij me past en mij tot rust brengt . Ik kan creaties tekenen en die uitwerken met bloemen. Het nadeel van ‘salamander zijn’ is dat ik tijd verlies door een gebrek aan basistechnieken. Ik ben autodidact, geen opgeleid bloemist . Ik wil zuiver iets maken wat ik in m’n hoofd heb en waarbij ik mijn creativiteit kan gebruiken.”

“Een bloemstuk zit in mijn hoofd. Ik heb een basisbeeld en dat probeer ik in de praktijk uit te werken. Zoals bij dit stuk. Het bestaat uit drie aardewerken potten, maar van boven lijkt het een geheel. Het omvat avalanche rozen, vanda-orchideeën, green trick anjers, Boris Becker chrysanten en aspidistrabladen.”

Terug naar overzicht