fbpx

Mensen hebben hier groene vingers

Samen met vrouw Heike en zoon Jan-Hendrik, die nog in opleiding is, leidt Ludger Schwering zijn zaak Blumen Schwering in Vreden, net over de grens bij Winterswijk. De ondernemer, die zijn opvolging al heeft gewaarborgd, is in voor vernieuwing en wil nog meer met de branche optrekken.

Schwering begon in 1991 met een bloemenwinkel midden in Vreden. “De zaak was niet groter dan dertig vierkante meter”, zegt hij. Drie jaar later vestigde het bedrijf zich aan de rand van de stad waar het kon uitgroeien tot vierhonderd vierkante meter. De huidige locatie heeft zelfs een oppervlak van tienduizend vierkante waarvan een gedeelte winkel. Daarmee is de expansiedrang van Schwering nog niet ten einde; hij wil graag groter worden en streeft vooral een completer assortiment na. Met name in de doe-het-zelfhoek ziet hij kansen. “Mensen in Vreden hebben groene vingers. Ze zijn actief en gaan met plezier zelf aan de slag. Ik wil de klant graag van A tot Z bedienen en kan daarin nog stappen maken.” Volledigheid, dat is de belangrijkste onderscheidende factor van zijn zaak, vindt Schwering. In Vreden, goed voor 23.000 inwoners, zijn acht branchegenoten te vinden. Schwering is een grote speler met planten en bloemen en daarnaast een ruim aanbod aan decoratiematerialen. “Elke vier weken vernieuwen we ons assortiment.”

Gewend aan Plantion

De meeste decoratieproducten koopt hij zelf in. Schwering speurt wereldwijd naar trends en bestelt in landen als Denemarken, Polen en Italië. Op het perkgoed na – dat komt vaak via een Duitse groothandel – haalt hij zijn bloemen en planten allemaal uit Ede. Deels via bemiddeling, deels via de klok. Eén tot drie keer per week is de bloemist bij Plantion te vinden. “De persoonlijke sfeer vind ik een pluspunt van Plantion. Je bent een gewaardeerde klant, er is niemand die naar je kopersnummer vraagt. Ze spreken je bij de voornaam aan of ze kennen je gezicht. En als je eens een opmerking hebt, wordt er naar je geluisterd. Men voelt en denkt mee. Het is net als trouwen: ga je te snel, dan gaat het over. Wij zijn inmiddels aan elkaar gewend.” Schwering is te spreken over de komst van de Plantion Digitale Marktplaats. “Die helpt ons uitstekend om het assortiment nog completer te maken”, zegt hij. “Daarnaast wordt de samenwerking tussen kweker, veiling en koper er nog sterker door. Dat is belangrijk, want het is in onze branche belangrijk om snel op trends in te spelen.”

Vooruitkijken

Schwering zou graag nog meer gezamenlijk met de markt optrekken en jongeren enthousiasmeren.  “We moeten ze het mooie van planten en bloemen laten zien. Jonge mensen zijn de klanten van morgen.” Hij presenteert regelmatig inspirerende en verrassende shows, onder meer rond kerst, en daarnaast werkt hij nauw samen met scholen. Ze kunnen er terecht voor snuffelstages. Vernieuwen en vooruitkijken. Dat is volgens de Vredense ondernemer belangrijk. Wat willen mensen volgend jaar? “Ik vind het belangrijk om goed naar onze medewerkers te luisteren. Zij spreken veel met onze klanten. Daarom zijn we bijvoorbeeld ook gestart met verkoop via internet.”

Terug naar overzicht