fbpx

Vrouwentong | Woonplant van de maand

30-10-2020

Vrouwentong is een van de gemakkelijkste kamerplanten. De plant heeft wortelstokken, waaruit dikke opgaande zwaardvormige bladeren groeien met succulente eigenschappen. Vrouwentong is de volksnaam van de plant. Het is de stekelpunt bovenop het blad die de scherpe tongen van vrouwen, en in sommige talen specifiek schoonmoeders, moeten typeren. 

Oorsprong van de Vrouwentong

De plant komt van oorsprong uit de droge gebieden van Zuidelijk Afrika en Azië waar hij in de hete woestijnen moest zien te overleven. Sansevieria is vernoemd naar de 18e-eeuwse prins Raimondo di Sangro uit het Italiaanse San Severo. Vanaf ongeveer 2004 worden naast de traditionele Sansevieria trifasciata ook cylindrica’s aangevoerd. Naast de natuurlijke rechtopgaande groei wordt deze variëteit ook in meer creatieve versies aangeboden, zoals gevlochten of in waaier-vorm. Deze komen veelal uit Thailand.

Waar moet je op letten bij de aankoop van Vrouwentong?

  • Maatvoering. Kijk goed naar de potmaat en de dikte en lengte van de bladeren. Bij sommige planten is de pot enigszins misvormd door de enorme kracht van de ondergrondse wortelstok. Soms kunnen de potten hiervan zelfs scheuren. In dit geval is verpotten al snel een must.
  • Bladeren. Bij sommige soorten is ook de wijze waarop de bladeren vergroeid of vervlochten zijn bepalend.
  • Gezondheid. Check of de planten vrij zijn van dop- en schildluis, verkurking (bij oudere planten), bladpunten en of de beworteling in orde is.
  • Rot. Wanneer Vrouwentongen langere tijd te nat hebben gestaan kunnen ze last hebben van rot. Kijk dus of ze stevig in de pot staan.

Vrouwentongassortiment

Het assortiment Vrouwentong is de laatste jaren flink uitgebreid met nieuwe soorten en cultivars. De bekendste is de Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’, de Vrouwentong met groene, lange bladeren met een goudgele rand. Binnen de soort trifasciata kennen we meer cultivars die verschillen qua bladkleur (groen, zilver- of goudbont) of qua lengte van de bladeren. De soort cilindrica kenmerkt zich door de ronde, lange bladeren. Ze komen in veel groottes voor in waaiervorm of gevlochten, de kleur van de bladeren is groen of grijs. De soort kirkii heeft een veel kleiner, dunner groen blad. Ook deze heeft meerdere verschijningsvormen.

Verzorgingstips voor consumenten

Vrouwentong is een easy care plant.

  • De potkluit mag opdrogen tussen de gietbeurten, in de winter droger nog wat meer. De plant staat liever te droog dan te nat. Geen water in de bladrozet geven.
  • Door de vettige bladeren kan Vrouwentong goed tegen droge lucht.
  • Geef de plant voldoende licht, hij kan zelfs in de volle zon.
  • Een rustperiode is niet noodzakelijk.
  • De ondergrondse wortelstok heeft een enorme kracht en kunnen de (plastic) binnenpot vervormen en de buitenpot laten barsten. Voor het zover komt moet de Zamioculucas worden verpot.
  • Vrouwentong is luchtzuiverend en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Dit verbetert het leefklimaat, aantrekkelijke informatie om te delen met uw klanten.

Verkoop en presentatie tips voor de Vrouwentong

We zoeken steeds vaker de natuur en rust. De Sansevieria past daar prima bij, met haar simpele, duidelijke vorm. Dat kan worden onderstreept door de plant in een matte pot te zetten, in wit of in een lichte natuurlijke tint. Verrassend genoeg wordt het effect alleen maar sterker als de Sansevieria als ‘familie’ wordt neergezet, in dezelfde (stijl) potten.

Terug naar nieuwsoverzicht