fbpx

VBW EN PLANTION SLAAN HANDEN INEEN

20-12-2018

Op 1 januari 2019 starten branchevereniging VBW en Plantion, marktplaats voor bloemen en planten, een strategische samenwerking gericht op het ondersteunen van de Nederlandse bloemist. Er komt een programma met trainingen, individuele coaching en advies over zaken als klantbenadering, rendement en sociale media. Alle bloemisten die bij Plantion inkopen, krijgen vanaf 1 januari 2019 toegang tot het programma. Onderdeel van de samenwerking is dat huidige en nieuwe bloemisten van Plantion (automatisch en op kosten van Plantion) lid worden van VBW.

VBW behartigt van oudsher de collectieve en individuele belangen van de Nederlandse bloemist. Plantion heeft eveneens de keuze gemaakt om als marktplaats primair te focussen op de bloemist die zijn consumenten bedient met persoonlijke aandacht en een breed assortiment. Dit ‘gemeenschappelijk DNA’ maakt het initiatief tot een gezamenlijk programma voor de Plantion-bloemist een logische stap.

Visitekaartje van de sector.
Het marktaandeel van de Nederlandse bloemisten heeft zich de afgelopen jaren goed gestabiliseerd. Wel liggen er uitdagingen op het gebied van rendement, financiën, winkelformule, marketing, digitalisering en bedrijfsopvolging. De strategische samenwerking is erop gericht om verschillende onderdelen van het ondernemerschap van de bloemist te versterken, zowel individueel als collectief

Plantion-directeur Peter Bakker: “De bloemist is nog altijd hét visitekaartje van de Nederlandse sierteelt. Het is belangrijk dat hij zich met zijn klantbenadering en creativiteit blijft onderscheiden. Maar hij moet ook meebewegen met veranderingen in de markt en de trend naar digitalisering. De bloemist moet investeren in zijn toekomst, daarvoor reiken we nu samen met VBW gereedschappen aan.”

Proactieve houding bloemist
Hoe de ‘gereedschapskist’ er precies uit gaat zien, is deels afhankelijk van de bloemisten zelf. VBW-directeur Marco Maasse: “Het aanbod begint met STAP: de analyse van het bedrijf van de bloemist en zijn lokale omgeving. Van daaruit bieden we ontwikkelmogelijkheden aan, en organiseren we bij Plantion trainingen en workshops over bijvoorbeeld rendement, bedrijfsopvolging, sociale media, vakmanschap, werkgeverschap, klantgerichtheid en inkoop. Daarbij verwachten we een proactieve houding van de bloemisten zelf. Als zij ergens tegenaan lopen, dan zullen we daar op inhaken. Ik kan me bijvoorbeeld goed voorstellen dat er vragen zijn rondom het plantenpaspoort dat volgend jaar verplicht wordt.”

Verwachtingen Plantion en VBW
VBW en Plantion hopen dat zij door hun strategische samenwerking eraan bijdragen dat bloemisten individueel en collectief hun marktaandeel kunnen handhaven en hun bruto marges weten te vergroten. Ook verwachten partijen een positief effect op hun eigen bedrijfsdoelstellingen. VBW streeft naar meer leden, om als belangenbehartiger een nog sterkere vuist te kunnen maken in de lobby richting overheid. Plantion wil als coöperatie relevant zijn voor haar leden (kwekers) en verwelkomt daarom graag meer bloemisten op haar marktplaats. De acquisitieteams van VBW en Plantion zullen elkaar helpen en versterken.

VBW
VBW is de brancheorganisatie voor de gevestigde Nederlandse bloemendetailhandel. VBW heeft als doel het rendement van de aangesloten bedrijven en gezamenlijke bloemisten in Nederland te verbeteren en organiseert hiervoor tal van activiteiten. Met ruim 1.250 aangesloten winkels vertegenwoordigt VBW ruim 65% van de omzet en de werkgelegenheid in de branche. Meer informatie is te vinden op www.vbw.nu.

Plantion
Plantion te Ede is een moderne, complete en inspirerende marktplaats voor kwekers en sierteeltdetaillisten. Met 151 medewerkers creëert Plantion optimale afzetmogelijkheden voor producten van haar aanvoerders. Plantion combineert onder één dak een klokveiling (dagverse bloemen en planten), een groencentrum (boomkwekerijproducten) en een groothandelscentrum (bloemen, planten en bloemisterijartikelen). Daarnaast bemiddelt Plantion rechtstreeks tussen kweker en koper. Veel producten zijn ook via Plantion Digitale Marktplaats verkrijgbaar. Plantion investeert in een CO 2-neutrale marktplaats, onder meer door gebruik van zonnepanelen en windenergie. Over 2017 realiseerde Plantion een omzet van 101,5 miljoen euro. Meer informatie: www.plantion.nl.

 

Terug naar nieuwsoverzicht