fbpx

Plantion introduceert Fairtrade bloemen op de klok

16-10-2014

Met ingang van maandag 20 oktober kunnen bloemisten en groothandelaren bij Plantion Fairtrade gecertificeerde rozen op de klok inkopen. Plantion heeft daarmee een primeur, want nog niet eerder werden Fairtrade bloemen via een veilingklok verhandeld. De rozen worden geveild onder de naam Rosa Plaza Fairtrade en zijn verpakt in speciaal folie en voorzien van het Fairtrade keurmerk.

 

Met het veilen van Fairtrade bloemen haakt Plantion in op de stijgende marktvraag naar mens- en milieuvriendelijk geteelde producten. Consumenten kijken kritischer naar de herkomst van bloemen en planten en een groeiend aantal overheidsinstellingen, NGO’s en bedrijven koopt uitsluitend nog gecertificeerde bloemen in.

Plantion helpt bloemisten om structureel en aantoonbaar op deze vraag in te kunnen spelen. In eerste instantie gaat Plantion elke maandag, woensdag en vrijdag Rosa Plaza Fairtrade rozen veilen, afkomstig van Rosa Plaza/AQ Roses uit Ethiopië. De ambitie is om in de toekomst ook andere soorten, van verschillende Fairtrade gecertificeerde kwekers, via de klok aan te bieden.

 

Fairtrade

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk. Doordat de marktvraag het Europese aanbod overstijgt, worden steeds meer snijbloemen gekweekt in ontwikkelingslanden als Ethiopië, Kenia en Tanzania. Het klimaat is er gunstiger en de productiekosten zijn lager.

Fairtrade werkt aan verbetering van de arbeidsomstandigheden op de bloemenplantages en zoekt oplossingen voor milieuproblemen. De regels van Fairtrade bepalen dat een premie dient te worden overgemaakt aan het lokale premie comité. Dit comité, bestaande uit afgevaardigden van het management en de medewerkers, bepaalt hoe de premie geïnvesteerd wordt in gemeenschapsprojecten zoals huisvesting, scholing en medische zorg.

 

AQ Roses

Rosa Plaza/AQ Roses (1.100 medewerkers) neemt het duurzaam en sociaal verantwoord produceren al jarenlang erg serieus. Het bedrijf van de familie Ammerlaan verkreeg onder andere als eerste kwekerij in Ethiopië de certificaten MPS A (duurzaamheid en milieu) en MPS SQ (sociaal). De Fairtrade certificering is een volgende stap om de levensstandaard van de medewerkers te verbeteren en maakt verantwoorde productie binnen de keten verder zichtbaar.

Kijk voor meer informatie op:
Klokwijzer special Fairtrade

Terug naar nieuwsoverzicht