fbpx

Lisianthus | bloem van de maand

25-09-2020

Delicate bloemen in het wit, roze, rood, groen, mokka, purper, magenta, paars en bijna zwart, met een stoere inborst en een symboliek om trots op te zijn.

Herkomst

De lisianthus (Latijnse naam: Eustoma russellianum of grandiflorum) komt van nature voor in de Verenigde Staten. De plant groeit daar als eenjarig gewas in woestijn- en prairieachtige gebieden in onder andere rivierbeddingen. Daar heeft de plant toegang tot vers water. De naam lisianthus is een combinatie van de Oudgriekse woorden ‘lysis’ en ‘anthos’, wat respectievelijk bitter en bloem betekent. De woorden refereren aan de bittere smaak van sommige medicinale planten. De plant en bloem zijn overigens niet geschikt voor consumptie, zeggen we er voor de zekerheid nog even bij.

Keuze assortiment

De lisianthus is er in twee vormen: de enkelbloemige en de gevuld (dubbel) bloemige. De bloemgrootte kan variëren van klein tot groot. Van stek tot bloem duurt zo’n tien tot twaalf weken ongeacht de tijd van het jaar. Lisianthus is dus het hele jaar verkrijgbaar in een breed kleurenspectrum. Ook tweekleurige variëteiten zijn er volop met mooie combinaties van wit met een kleur. Nieuw zijn de soorten met extra grote, volle bloemen en een record aan bloemblaadjes. Ook de natuurlijk ogende variëteiten komen steeds meer voor, die bloemen lijken vers geplukt.

Waar let je op bij de inkoop van lisianthus?

  • Lengte, gewicht (in gram) en rijpheid van de bloem (stadium 1 tot 5).
  • De lisianthus moet vrij zijn van ziekten en plagen zoals Botrytis.
  • Check of blad niet geel of slap is en de stelen krom of slap.
  • Vooral in de winter mogen de bloemen niet te rauw zijn, omdat ze anders niet open komen.
  • Kwekers behandelen de bloemen voor om de houdbaarheid te verbeteren.

Verzorgingstips voor professionals

  • Plaats de lisianthus in schone emmers of vazen met schoon water.
  • Voeg een houdbaarheidsmiddel toe zodat de bloemen mooi open komen en het water niet vervuilt door bacteriën.
  • Zorg dat er geen blad in het water komt.
  • Snijd de stelen enkele centimeters af met een schone scherpe snoeischaar of mes.
  • Verwijder eventueel enkele zijscheuten (pluizen of dieven) of bladeren voor een betere houdbaarheid.

Presentatietips voor professionals

Met lisianthus kun je alle kanten op. Van koffieboeketje tot bruidswerk en van klassieke biedermeiers tot moderne parallelschikkingen, alles is mogelijk. Een boeket van alleen lisianthus is prachtig of laat de bloem stralen in een meng- of plukboeket. Rouwwerk met witte bloemen van Lisianthus, rozen, gerbera en gipskruid en ondersteunend groen van Fatsia (Aralia), Aspidistra en Ledervaren is een echte klassieker.

Verzorgingstips voor consumenten 

  • Snijd de stelen iets schuin af met een scherp mesje.
  • Verwijder het overtollige blad, zodat dit niet in het water hangt.
  • Geef de lisianthus een schone vaas met schoon water.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Vul de vaas regelmatig bij: lisianthus heeft veel water nodig.
  • Door het dunne blad verdampt het water in de bloemen snel. Zet ze dus niet in de zon of bij andere warmtebronnen.
  • Plaats de lisianthus ook niet op de tocht of naast de fruitschaal.
Terug naar nieuwsoverzicht