fbpx

Bloem van de maand februari

30-01-2020

Bloemen in het geel, wit, crème, roze, groen, rood, oranje, paars, brons met soms wel een diameter van 14 centimeter: de chrysant is een beauty. Deze bloem, officieel Chrysanthemum, siert in februari daarom de Bloemenagenda. Hij heeft daarvoor een flinke reis afgelegd, helemaal vanuit Azië, en voelt zich hier inmiddels helemaal thuis.

Inspiratiebeelden van de chrysant kunt u onderaan deze pagina kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl.

Herkomst
In China en Japan staat de bloem al heel lang hoog in aanzien. In China mochten bijvoorbeeld alleen edelen zich met de chrysant bezighouden en in Japan kreeg de chrysant het predicaat nationale bloem. Daar, maar ook in andere delen van het verre oosten, staat de bloem symbool voor een lang en gelukkig leven. Pas in 1688 kwam de chrysant vanuit het toenmalige Nederlands-Indië naar Europa. Linnaeus doopte hem Chrysanthemum indicum: ‘de uit Indië afkomstige, goudgele bloem’.

Keuze assortiment
Chrysanten kunnen we indelen in drie bloemtypen:
– De geplozen chrysant: één grotere bloem per steel.
– De troschrysant: meerdere kleine bloemen.
– De Santinichrysant: maximale steellengte 55 cm, de kleinere bloemen zitten hoger dan bij de troschrysant.
We onderscheiden daarnaast enkelbloemige, gevulde, anemoon- , spider- en pomponbloemige types. Nieuwe soorten chrysanten zijn vaak sneller in de teelt en hebben nieuwe kleuren, bloemvormen en –groottes. Ook kleurbehandelde chrysanten maken hun opmars.

Terug naar nieuwsoverzicht