fbpx

Marktbeeld tot en met week 37 2019

20-09-2019

PDM
Dat de Nederlanders weer thuis kwamen uit de verschillende vakantielanden was op de PDM goed te merken.
De vraag werd weer wat groter. Niet alleen planten maar ook bloemen werden weer meer besteld.
Voor het PDM-team een prachtige uitdaging om weer te werken aan een mooi assortiment zodat de bloemist vanaf zijn vakantie-adres zijn winkel al kon vullen voor de opening na zijn vakantie.

Bovendien denken we al aan wat komen gaat…
Jub Flowers had voor de Meet & Greet een prachtig assortiment droge bollen in diverse cadeauverpakkingen neergezet.
Vanaf de komende week zijn ook de Amaryllis bollen van Ende Flowers weer bestelbaar.
Nu leuk te geven, straks mooi in bloei.

Klok
Zinderende zomer
De zomer heeft ook dit jaar weer zijn sporen nagelaten in de opbrengst van de diverse sierteeltproducten. Hadden we eerst de hittegolf in week 25 en 26, waarna qua prijsvorming toch nog een paar aardige weken volgden, in week 30, 31 was het wederom raak. Vakanties vielen samen met recordtemperaturen en dit leidde tot ronduit slechte marktomstandigheden, waarbij de wijzer van de klok niet zelden pas stopte als het minimumprijsniveau bereikt was.

Niks is zo zuur als dat producten waar kwekers hun uiterste best voor hebben gedaan om ze in optimale conditie aan te voeren na het veilproces deels in de GFT-container terechtkomen, maar helaas is dat bij dit soort extreme omstandigheden niet altijd te voorkomen.

Na zonneschijn echter komt regen en daarmee de benodigde koelte die nodig is om bloemen en planten aan de van vakantie weergekeerde man of vrouw te brengen. Toch was de zomer nog niet klaar met ons en in week 34 liepen de temperaturen weer op tot ruime dertigers in het weekend gevolgd door afkoeling maar met in week 35 nog een bloedhete zaterdag tot besluit.

Al met al hebben de weersomstandigheden geleid tot resultaten die per week sterk verschilden en waarbij de handel door het weer menigmaal op het verkeerde been werd gezet. Inmiddels is er sprake van relatief koel weer dat de consument uitnodigt tot het kopen van bloemen en planten. Als deze na het betalen van vakanties, schoolgeld, boeken en andere benodigdheden voor de kinderen nog een paar euro’s in de portemonnee heeft is het de kunst voor de bloemist-winkelier om hem of haar te verleiden deze aan bloemen en planten te spenderen.

Markbeeld BB Planten
De handel stond op een laag pitje door de vakanties en het warme weer. Herfstproducten zoals Hebe komen vroeg op de markt, maar met de hete zomers is het tijdstip niet altijd gunstig voor deze producten. Als er echt vraag naar is in oktober/november zijn deze producten vaak uitverkocht. Eerder op de markt zijn hoeft dus zeker niet altijd in het voordeel uit te pakken.
De afzet van Bolchrysanten begon stroef, maar herstelde zich later in het seizoen. Verder zien we dat de prijs van Phalaenopsis herstellende is.