fbpx

Marktbeeld tot en met week 29 2019

24-07-2019

PDM
Op de digitale marktplaats is het nu ook zomer. We zien de bestellingen bij zomerse weersverwachtingen afnemen. Kopers kiezen dan eerder voor de klok en Klokvoorverkoop.
Desalniettemin staat de Plantion Digitale Marktplaats niet stil.
Er waren de afgelopen periode helaas verschillende problemen met VMP koppelingen.
VMP is de manier waarop de digitale marktplaats realtime voorraden uitwisselt met onze leveranciers.
Door software updates aan leverancierszijde zaten er verschillende kinken in de kabel.
Dit had veelal te maken met de handelslocatie de niet juist meegestuurd werd in de berichtgeving.
Inmiddels zijn deze problemen opgelost.

Bij Dümmen Orange zijn de problemen iets ingewikkelder. Hieraan wordt nog hard gewerkt.
SDF Codema, leverancier van tuinbouwsoftware verbetert momenteel hun aanvoerbrief, hierdoor is het binnenkort ook mogelijk dat SDF gebruikers PDM op de aanvoerbrief drukken.
Daarnaast wordt er door Advisor, onze leverancier van de Digitale Marktplaats, aan de snelheid van Webshop 3.0 gewerkt.
Aan aanvoerzijde is Qualirosa terug van weggeweest. Qualirosa is een producent van rozen in Ethiopië.

Smit Sappemeer is ook sinds deze maand voor onze klanten beschikbaar op de PDM. Smit Sappemeer is de producent van de Eden Collection. Een echte aanvulling op de PDM.

Daarnaast is de koppeling rond met DPC. DPC staat voor Dutch Plant Creations. DPC is de schakel tussen een aantal Nederlandse Plantenarrangementen producenten. Afgelopen maand was er voor onze kopers een Meet & Greet met DPC georganiseerd.

BB planten
Het was een stuk koeler dan vorig jaar waardoor de vraag naar planten toch nog behoorlijk was. Zo zijn we weer volop het ‘herfstproduct’ de bolchrysant aan het leveren. De Phalaenopsis staat nog onder druk, maar hier proberen we als bemiddelingsbureau ook wat in te kunnen betekenen voor onze aanvoerders, zowel in de daghandel als actiematig. Verder zien we een goede vraag naar Sempervivum, Dianthus en Lavendel.
Naast de daghandel, zijn we actiematig bezig om het herfstseizoen in te vullen. Ook zijn we volop aan de slag met de omzetprognose voor 2020.

Groencentrum
Op het groencentrum wordt het rustiger door de vakanties. Desondanks hebben we, na de tekorten in het voorjaar, weer frisse handel binnen voor de komende weken. Zolang de hoveniers nog druk zijn,

kunnen we steeds blijven leveren. De voorraden zijn wel wat beperkter, maar we proberen het een ieder naar de zin te maken : kopers met assortiment, kwekers met ‘handel’. Dankzij onze aanvoerders gaan ook tuincentra vaak met meer naar huis dan ze van plan waren, en dat is een compliment voor onze aanvoerders.
Dankzij wat grote projecten die nog steeds doorgaan, kunnen we onze cumulatieve omzetstijging aardig goed vasthouden. Dat zal de komende weken niet veel anders zijn is de verwachting.

Klok
Na de warme weken 25 en 26 volgden er 3 relatief koele weken, waarin de handel vlotjes doorliep en de prijzen voor de tijd van het jaar op een acceptabel niveau lagen. Het gematigde zomerweer, diploma-
uitreikingen en ook de Nijmeegse Vierdaagse zorgden ervoor dat de diverse snijbloemen soepel werden verkocht en doordraai niet of nauwelijks voorkwam.

Verder is er voor de tijd van het jaar nog een ruim aanbod aan tuinplanten voor handen, dat gemiddeld voor redelijke prijzen verkocht word.

Wat tevens opvalt, is de vroege vraag naar groene planten, meestal worden deze door consumenten bij thuiskomst na vakantie aangeschaft, maar blijkbaar kiezen de thuisblijvers ook voor sfeer in en rond het huis.

Doordat ook de hoeveelheid aangevoerde karren fors hoger ligt dan vorig jaar wordt de verloren omzet uit week 25 en 26 voor een belangrijk deel weer ingelopen.

Helaas staat voor week 30 een hittegolf in de steigers, dit valt samen met de eerste vakantieweek waarin alle regio’s van het land vrij zijn. Je hoeft dan ook geen helderziende te zijn om te snappen dat week 30 geen goede week zal worden, niet qua aantallen, niet qua prijs en al helemaal niet qua omzet.