fbpx

Marktbeeld september

05-10-2018

Marktbeeld Klok Plantion

September kende twee gezichten, de eerste helft van de maand waren de prijzen goed te noemen als gevolg van goede verkopen van zowel bloemen als planten, na week 37 liepen de consumentenbestedingen in de winkels terug. Afgaande op geluiden van kopers liep het in de bloemen nog redelijk door, maar de plantenverkoop liet een behoorlijke veer, wat zich vertaalde naar een geringer aanbod tegen wisselende prijzen. Wat opvalt is dat Phalaenopsis aanhoudend goed aan de prijs blijft en dat het aanbod grote Potchrysanten al flink begint te krimpen als gevolg van goede verkopen.

Wat opvalt is dat de donderdag bij bloemen onveranderd goed presteert, een groeiende groep kopers heeft de donderdag tot vaste inkoopdag van vooral snijbloemen gemaakt waardoor de vraag naar bloemen toeneemt. Niet zo zeer wordt gevraagd om veel grotere aantallen maar vooral naar verbreding van het assortiment. We zien dat de bloemen op donderdag algemeen goed gewaardeerd worden en dat zeker ook de luxere bloemen prima in prijs mee kunnen.

Ook voor planten die zich goed vanuit de bloemenwinkel of buitenpresentatie laten verkopen is zeker belangstelling op donderdag al ligt de nadruk op deze dag op de snijbloemen.

Marktbeeld Bloemen Bemiddeling

September was wederom een warme maand, hierdoor waren er minder bestellingen naast de lopende contracten.

Ondanks het warme weer is het sierfruit toch goed verkocht. Zowel sierfruit in netjes als de kant en klare producten.

Produkten zoals de Aster, Dahlia en Zonnebloem hebben zich dit seizoen kwalitatief goed gehouden . Ik oktober zal de verkoop van deze producten gewoon doorgaan verwachten we.

Rozenbottel een andere herfstartikelen worden goed verkocht , maar door de warme dagen begin oktober verwachten we dat ook oktober een kort seizoen zal worden.

Marktbeeld Planten Bemiddeling
Iedereen is terug van vakantie en dat merk je in de verkoop. Zo zijn bolchrysanten over het algemeen goed verkocht. Bij de grotere bolmaten is zelfs schaarste ontstaan. Gaultheria’s van goede kwaliteit en met veel bes verkopen als warme broodjes. Je merkt dat de aanvoer van Gaultheria vanuit Duitsland minder wordt. Verdere belangrijke producten in de maand september waren de violen, Calluna en Skimmia.

Opvallend is dat de Kalanchoe in populariteit toeneemt. Deze wordt als terrasplant ook steeds populairder, omdat deze goed tegen hoge temperaturen kan.

Met de de Phalaenopsis gaat het ook weer de goede kant op, vraag en aanbod raken meer op elkaar afgestemd en dat komt de prijsvorming te goede.