fbpx

Marktbeeld oktober

03-11-2016

Klok

Algemeen
Daar waar de markt in oktober algemeen goed was en bloemen en planten rondom Allerheiligen tegen goede prijzen werden verkocht doen we in de tweede week van november een flinke stap terug. Hoewel Advent en Kerstmis aanstaande zijn kan dit de verkopen in de winkels nog niet in positieve zin beïnvloeden. Het koude druilerige weer nodigt ook al niet uit om een bloemetje te gaan scoren.

Snijbloemen
Het aanbod is nog immer aan de krappe kant, waarbij kwekers de beschikbare stelen moeten verdelen over verschillende marktplaatsen en ook de directe handel moeten beleveren, mede hierdoor blijft het aanbod op de klok achter. Omdat ook de stemming bij de handelaren niet overdreven positief is, is het elke dag weer een uitdaging om een mooi pakket bloemen neer te zetten. In de breedte van het assortiment lukt dat overigens wel, maar aantallen blijven achter.  Het seizoen voor Hippeastrum (Amaryllis) is dit jaar vroeg begonnen, waarbij geplande acties in de directe handel maar moeilijk ingevuld kunnen worden. Dit houdt automatisch in dat ook op de veilingklokken maar mondjesmaat Hippeastrum wordt aangeboden. Rozen daarentegen zijn wel in ruime mate voor handen, waardoor de prijzen hier enigszins onder druk staan.

Planten
Bij planten zijn kerstgerelateerde producten, bol op bot, arrangementen en droge Amaryllisbollen gevraagd, evenals besdragende producten als Gaultheria en Ardisia.

Ook kleinere kerstbomen in pot in de vorm van Picea omorika en Picea ‘Conica’ mogen zich in toenemende belangstelling verheugen. Van Euphorbia pulcherrima (Kerstster) neemt de aanvoer langzaam toe en ook de prijsvorming die eerst matig was wordt elke dag iets beter.

Groene planten staan even in de wacht tot half december, de belangstelling hiervoor is richting Kerst nooit groot, maar neemt in de derde week van december naar verwachting al weer toe.

Bemiddelingsbureau snijbloemen (BBS)
De maand oktober begon goed voor de kwekers bij de bemiddeling. Omdat er landelijk nog weinig rozen uit Afrika zijn, pakte de retail andere producten op en konden deze positieve cijfers scoren. Photinia, Eikenblad, Dahlia, Amaryllis, gemengd boeket, Laurier, Germini’s, Trosanjers en Sierfruit waren de toppers. Richting 1 november werden de Chrysanten weer gewaardeerd.

Plantion Digitale Marktplaats verkoop vertoont een duidelijk stijgende lijn. Nieuw op de PDM zijn Amaryllis, Alstroemeria en het uitgebreide assortiment van met name: Meko-Hulsebosch BV.

Kortom wederom een goede maand voor de bloemenbemiddeling via Plantion.

Bemiddelingsbureau planten
De handel loopt mooi door, zoals we dat het hele jaar al zien. De Bolchrysanten zijn schaars geweest en hierdoor is de prijsvorming goed geweest. Bij de Violen daarentegen is het wat moeizamer geweest. Het was eigenlijk te goed waardoor er grote aantallen tegelijk beschikbaar kwamen.

Verder was er veel vraag naar typische najaarsproducten, zoals de Calluna, Skimmia en Gaultheria. Calluna’s en de kleine potmaten van Gaultheria zijn schaars geweest. Als kamerplant zijn de Kalanchoë, Phalaenopsis, Cyclaam en Anthurium favoriet. Eind oktober is de handel vooral op Allerheiligen gericht.