fbpx

Marktbeeld mei

02-06-2017

Algemeen kan gesteld worden dat de prijsvorming zich op een behoorlijk niveau handhaaft (week 21) . De aanvoer van snijbloemen is niet overdreven groot en de handel loopt ondanks het wat wisselvallige weer goed door. Op de dag van schrijven (26-5) zitten we in de overgang naar warm weer maar ook op Hemelvaartsdag viel de verkoop in de winkels zeker niet tegen, waardoor de bloemenprijzen op vrijdag na Hemelvaartsdag nog alleszins acceptabel zijn.

Bij planten is de vraag onverminderd groter dan het aanbod, waardoor met name tuinplanten goed aan de prijs blijven. De aantallen zijn het hele seizoen al iets kleiner dan voorgaande jaren omdat op de bedrijven simpelweg te weinig capaciteit is om voldoende karren in te pakken. Ook zijn verschillende kwekerijen al zo goed als uitverkocht.

Een en ander heeft tot gevolg dat bij een iets kleiner aanbod maar betere prijsvorming in deze periode de omzetten iets boven die van vorig jaar liggen.

Voor het weekeinde worden tropische temperaturen verwacht, dit zal in de nieuwe week (22) zeker voor de snijbloemen een negatieve uitwerking hebben op de prijzen.

Meimaand: Moederdag en pioenen

Ook dit jaar heeft Plantion weer bloemen geleverd voor Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam op 4 mei. Daarnaast gaf Moederdag voor zowel de PDM als de Bemiddeling een nieuw omzetrecord. Ook de verkopen richting de Franse Moederdag waren positief.

Boeketten, Franse (buiten) en Nederlandse (kas) pioenen spanden de kroon afgelopen periode. Er waren zelfs nog tulpen voor Moederdag!

Eind mei werd het warmer, dit is perfect voor de groei en bloei van de West-Friese Pioenen, die door de vorst een week later werden aangevoerd.

Planten

Het perkgoed stond vooral in de eerste week van mei nog wat onder druk, door het koude weer van april. Maar dit heeft zich prima herstelt in de maand mei. Het perkgoed is over het algemeen prima geweest.

De verkoop is door het koude weer van april met een paar weken verschoven en dat merk je door de vraag in mei. Er was veel vraag, terwijl niet alles meer beschikbaar was. Dit zagen we o.a. bij de Geraniums. Andere producten waar veel vraag naar was waren Hydrangea, Mandevilla, Dianthus, Petunia en Osteo’s. Er wordt nu (laatste week mei) nog volop handel gezocht richting pinksteren. De handel is nog gretig en dat moeten we met zijn allen proberen vast te houden.