fbpx

Marktbeeld mei 2019

06-06-2019

Klok Plantion

Door het koele en enigszins wisselvallige weer in aanloop naar Moederdag, werden de moeders in Nederland vooral in de bloemen en minder in de planten gezet. Bloemen waren daarom mede door enige schaarste op de markt goed aan de prijs.
Wat opviel is dat dit jaar al voor Moederdag een mooi aanbod vroege Pioenen beschikbaar was afkomstig uit Noord-Holland, deze regio is traditioneel meestal de laatste regio in NL die gaat oogsten, maar door de februariwarmte en minder koude nachten dan in Oost-Nederland ligt men hier nu ruim voor.

Ook bloeiende kamerplanten als Anthurium, Phalaenopsis en Hortensia waren goed aan prijs. Bij de tuinplanten werden vooral grote maten van Mandevilla, Bougainvillea en mooie hangpotten goed gewaardeerd, deze producten kosten in winkel en tuincentrum meer dan een doosje bonbons maar minder dan een luxe geurtje waardoor de prijsstelling ze aantrekkelijk maakt om cadeau te geven.

Als gevolg van de goede Moederdagverkopen met name bij snijbloemen waren de bloemen de maandag erna schaars en duur, in de loop van de week ebde dit effect stil aan weg maar bleven prijzen zeker acceptabel. Tuinplanten worden zeker niet overgewaardeerd en het aanbod Geranium is door stagnerende verkoop in de daghandel te groot, waardoor de prijzen onder druk staan.

Bemiddeling Plantion

Over het algemeen is de handel goed weggelopen, maar is het perkgoedseizoen weer heel anders verlopen dan vorig jaar. Dit jaar is het veel gelijkmatiger weggegaan, terwijl er vorig jaar meer pieken en dalen waren in de handel.
De pieken perkgoed lagen dit jaar rond pasen en met de moederdag, daarna nam het geleidelijk af. Naast het perkgoed zijn Sempervivum, Hortensia’s en Mandevilla populaire producten. Ook neemt de vraag van kant en klare producten, zoals terraspotten en arrangementen toe.
De consument kiest voor gemak.