fbpx

Marktbeeld juli

03-08-2017

Klok

We schrijven donderdag van week 31 2017, midden Nederland heeft er bijna 4 weken schoolvakantie opzitten en dat betekent dat de eerste vakantiegangers al weer thuis zijn.

In de vraag naar kamer- en tuinplanten is dit goed te merken. De vraag neemt dagelijks toe en het aanbod kan dit maar ten dele bijbenen. Dit resulteert in goede prijzen voor planten in het algemeen, waarvan er zoals gezegd vaak nog te weinig beschikbaar zijn.

Voor komende week 32 is de verwachting dat de vraag naar planten verder zal toenemen, omdat de thuiskomers in en om het huis de vakantiesfeer nog even willen vasthouden door tuin, terras en kamer van nieuwe frisse planten te voorzien. Aanvoerders worden dan ook verzocht het aanvoeren van planten op de klok weer op te starten als daar de mogelijkheden voor zijn.

Het beeld bij de bloemen is wisselend, waarbij redelijke veildagen worden afgewisseld door dagen waarop de prijsvorming teleurstellend is. Ook hier is de verwachting dat gegeven de gunstige weersomstandigheden en het terugkerend vakantiepubliek de vraag vanaf week 32 flink zal toenemen omdat de lege winkels weer gevuld moeten worden.

Verder mag Plantion zich verheugen in vele nieuwe gezichten op de tribune door het aanstaande sluiten van de Bloemistenklok in Naaldwijk. Kopers schreven zich de afgelopen weken in bij Plantion en zijn inmiddels gestart, andere hebben afspraken gemaakt voor kennismaking en starten binnenkort. Voor Plantion is het een kans om vraag en aanbod verder te versterken en uit te groeien tot de klok voor de bloemist.

Bemiddelingsbureau planten

Normaal gesproken zien we in juli de handel afnemen richting de vakanties, maar hiervan is dit jaar geen sprake. De vraag naar tuinplanten is goed geweest in juli.  Wel lijkt het bolchrysanten seizoen steeds vroeger te starten. Er was al vroeg vraag naar bolchrysanten, terwijl er nog geen grote aantallen beschikbaar waren. Hiervoor moesten alle zeilen worden bijgezet.
De Hydrangea doet het zowel als kamerplant en tuinplant goed. Verder zie je vooral interesse in grote potmaten.