fbpx

Marktbeeld januari

31-01-2019

Bemiddeling

Na de feestdagen is het kaal in de meeste huiskamers. Een heel geschikt moment om het thuis op te fleuren met kamerplanten, welke door de sector ook sterk worden gepromoot.

De groene kamerplanten waren al hot, maar zijn nog steeds niet aan te slepen. Hierdoor ontstaat er krapte op de markt. Als bloeiende kamerplant blijft de Orchidee populair, maar ook de Kalanchoë. De Hyacint is als bolgewas de topper op het moment, vooral de kleur wit is populair. Als partijen deze maand niet op voorhand bij het bemiddelingsbureau worden vastgelegd, lopen de kopers het risico om mis te grijpen.

Klok
Woensdag 2 januari was de 1e veildag van het nieuwe jaar. Omdat er 4 dagen niet geveild was en er voor en tijdens Oudejaarsdag goed verkocht werd, was de navraag groot en daardoor het aanbod van 600 karren bloemen en planten aan de krappe kant wat leidde tot een meer dan goede prijsvorming voor alle producten. Ook de resterende 2 veildagen van week 1 waren de prijzen goed te noemen. Halverwege week 2 draaide dit beeld. Alle winkels waren weer gevuld, maar de consument gaf even niet thuis. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk, veel gehoorde geluiden zijn, december was een dure maand, in januari vallen veel rekeningen op de mat en verkopen zijn altijd matig begin januari.
In de afmijnzaal zie je dit terug aan de geringe bezetting van de banken matige prijzen op de klokken, met als gevolg tegenvallende omzetten voor week 1 en 2.

Op het moment van schrijven doet Koning Winter verwoede pogingen om stevig in het zadel te komen, met plaatselijk strenge vorst in de nacht. Of deze vorst wel of niet in zijn opzet slaagt blijft even afwachten, daarmee is ook het verloop van de handel in de komende weken onzeker. De medewerkers van Plantion doen er binnen de mogelijkheden in ieder geval alles aan om een aantrekkelijk aanbod te presenteren, zodat als er maar een glimp van voorjaar zichtbaar wordt de consument weer naar hartenlust kan shoppen in de goed gevulde winkels van bij Plantion inkopende bloemisten.