fbpx

Marktbeeld februari

03-03-2017

Klok
Algemeen
De markt is als het weer, wisselvallig en moeilijk te voorspellen, neem nou deze week, Carnaval, voorjaarsvakantie en slecht weer. Alle ingrediënten voor een matige week zijn aanwezig. Maar wat gebeurt is dat op alle dagen de veiling goed bezocht wordt en de prijzen meer dan acceptabel zijn. Wie het weet mag het zeggen. Wij bij Plantion zijn blij te merken dat de consument met het voorjaar bezig is. En als de natuur in de mens zegt dat het voorjaar is, kan geen storm of stortbui hem meer binnenhouden.

Snijbloemen
Het aanbod snijbloemen blijft onveranderd krap en de prijzen blijven op een goed niveau. Vooral de lichtere voorjaarskleuren zijn in trek en bloemen als Anemonen, Tulpen en Hyacinten zijn niet aan te slepen maar zijn daarin niet uniek.

Planten
Bij planten nemen na een rustige tijd de aantallen nu snel toe, traditioneel start het voorjaarsseizoen met Primula’s direct gevolgd door Violen en Myosotis, maar ook Ranonkels, Bellis en Myosotis worden al steeds meer aangevoerd, waarbij de prijzen gemiddeld genomen goed zijn. Helleborus is nog steeds ruim voorhanden, de groeistuip die dit product heeft meegemaakt is helaas ten koste gegaan van de middenprijs.
Immer populair blijft de Hydrangea of Hortensia zoals de meeste mensen haar kennen, dit gewas is nog maar beperkt beschikbaar wat gezien de prijsvorming jammer is.

 
Bemiddelingsbureau snijbloemen (BBS)
De eerste weken van februari was het nog vrij koud in Europa. De ‘Italiaanse producten’ (Ranonkel, Anemoon) hadden hier nogal last van. Spaanse Aanjers (regen en kou) liepen in omzet /aantallen achter
Ook sommige groenproducten waren moeilijk verkrijgbaar

Richting de Valentijn(in Nederland steeds groeiende) werden zowel Nederlandse als Afrikaanse rode Rozen vastgelegd. Hierbij maakten een deel van de kopers gebruik van Plantion Digitale Marktplaats om onder andere zeker van de Rozen met lange steellengte te zijn!
Het Valentijnsboeket (rood en roze) was ook een topper dit jaar. De Nederlandse en Duitse retail pakte dit goed op.

Narcissen uit Engeland zijn de hele maand februari van de partij en die verkopen liggen hoger dan vorig jaar
De ‘kant en klaar’ producten zoals Kersenbloesem/Tulp/ Hyacinth worden door de leveranciers van de supermarkten fors meer besteld om tijd/beschadigingen te besparen.
Al met al maakten de Valentijn en de komende ‘Vrouwendag’ de omzet weer hoger dan vorig jaar.
Ook hielpen de talrijke Tulpenacties een handje.

Bemiddelingsbureau planten
Over het algemeen is de stemming goed bij de klanten en kwekers. Zo is er meer vraag dan aanbod bij de start van het perkplanten seizoen zoals de Viool en Primula acaulis. Iedereen staat in de startblokken, maar het is wel een ander jaar dan afgelopen jaar.
Zo is februari een stuk kouder geweest, dan afgelopen jaar. Kwekers zijn hierdoor aan in partijen. Verder zijn de arrangementen met bollen populair en bij de kamerplanten blijft de Anthurium het goed doen.