fbpx

verbindend in assortiment

Klok

De veilingklok is nog altijd de ziel van Plantion en bovendien een attractie op zich. Vijf dagen in de week, ’s ochtends om zes uur beginnen drie grote veilingklokken te draaien. Met een druk op de knop kopen bloemisten de partij bloemen of planten die ze willen hebben. Het is net als op een gewone veiling: als er veel vraag is, zijn de prijzen hoog, als er weinig vraag is, zijn de prijzen laag. Plantion zorgt ervoor dat er elke dag een mooi assortiment bloemen, kamer- en tuinplanten van hoge kwaliteit ‘voor de klok’ komt.

Na afloop van het veilen zorgen onze medewerkers ervoor dat de bloemisten snel met hun aankopen weer huiswaarts kunnen. De distributietijd is maximaal één uur na einde veilen.

Bekijk hier waarom bloemisten bij ons inkopen:

Een veildag

  1. Informatie van aanvoerders komt binnen via de elektronische aanvoerbrief (EAB).
  2. Vervoerders en aanvoerders brengen hun bloemen en planten naar de veiling.
  3. Producten worden op ladingdragers klaargezet voor veiling.
  4. Aanvoerbegeleiders van Plantion keuren de producten op kwaliteit.
  5. Om 06.00 uur start het veilen op de klok volgens het afmijnsysteem.
  6. Distributiemedewerkers verdelen geveilde producten over de inkopers.
  7. De aanvoerders bekijken op internet de opbrengst van hun producten.
  8. Kopers brengen gekochte producten naar hun klanten en winkels.
  9. Plantion stuurt facturen naar kopers en dagafschriften naar aanvoerders.
  10. De begeleider adviseert aanvoerders over de aanvoer van de volgende dag.

Kopen Op Afstand

Met Kopen Op Afstand (KOA) biedt Plantion een extra inkoopmogelijkheid waarvoor u niet speciaal naar Ede hoeft te rijden.

KOA stelt u in staat om met een virtuele klok op afstand uw veilingaankopen te doen. Dit kan vanuit huis, vanaf kantoor, vanuit uw box op Plantion maar ook vanuit een andere veilingtribune met internet. Kortom overal waar u over een stabiele internetverbinding beschikt kunt u KOA van Plantion gebruiken.

Voordelen van KOA:

– U hoeft niet om 06.00 uur op de tribune aanwezig te zijn.
– U kunt een voorselectie maken van producten die u interessant vindt. De avond voorafgaand aan de klokveiling kunt u ze al markeren. Vervolgens krijgt u tijdig een melding dat het product van uw interesse eraan komt. Ook staan er foto’s bij de partijen.
– U koopt snel en gemakkelijk vanaf iedere locatie.

Meer weten over Kopen Op Afstand? Dan kunt u contact opnemen met Patricia Willemsen 0612-70 55 41 of PatriciaWillemsen@Plantion.nl.

Bent u inkoper in de sierteeltsector? Bijvoorbeeld een bloemisterij, tuincentrum, retail of ambulante handel. Dan bent u van harte welkom om producten in te kopen bij Plantion, op de mooiste marktplaats van de wereld.

Klok Voorverkoop

Producten voor Klok Voorverkoop worden door de aanvoerder aangeboden om in te kopen voor het veilen. De kweker geeft hiervoor een vaste prijs mee. 50% van de producten die hij aanvoert bij Plantion mag hij beschikbaar stellen voor Klok Voorverkoop. De rest van de producten worden geveild.

Het Klok Aanbod is een catalogus met alle producten die de volgende werkdag geveild zullen worden. Hier zijn de aantallen van de producten die voor Klok Voorverkoop beschikbaar zijn en van de producten die geveild zullen worden zichtbaar. Klok Voorverkoop wordt getoond met prijs en is voor het veilproces, in te kopen via Klok Voorverkoop.

Inschrijven bij Plantion

Kom gerust langs en overtuig u van de mogelijkheden die Plantion u biedt. Nadat u enthousiast geworden bent, schrijft u zich in als koper. Na inschrijving krijgt u een eigen kopersnummer. Daarmee kunt u binnen Plantion (klok, groencentrum, bemiddeling) uw aankopen doen.

Inschrijfformulier kopers
Inschrijfformulier kopers PDF

Commissie van de Handel Plantion

Uw belangen als koper worden behartigd door Commissie van de Handel Plantion. Het bestuur hiervan bestaat uit zeven kopers, die gemiddeld vijf keer per jaar vergaderen met directie en bestuur van Plantion.

Commissie van de Handel Plantion heeft een signalerende functie en volgt ontwikkelingen in en om de veiling op de voet. Elk jaar wordt er ook een bijeenkomst georganiseerd voor alle kopers van Plantion.

De bestuursleden van de Commissie van de Handel staan open voor uw vragen opmerkingen en suggesties: Hans Scholten (voorzitter), Gep Labberton, Albert van Raaij, Hans Lamers, Kees Jungerius en Joost Weijtens.

VBW EN PLANTION SLAAN HANDEN INEEN VOOR VERSTERKING VAN DE BLOEMIST IN NEDERLAND   

Sinds 1 januari 2019 zijn branchevereniging VBW en Plantion, marktplaats voor bloemen en planten, een strategische samenwerking gericht op het ondersteunen van de Nederlandse bloemist aangegaan. Er komt een programma met trainingen, individuele coaching en advies over zaken als klantbenadering, rendement en sociale media. Alle bloemisten die bij Plantion inkopen, krijgen toegang tot het programma. Onderdeel van de samenwerking is dat huidige en nieuwe bloemisten van Plantion (automatisch en op kosten van Plantion) lid worden van VBW.

VBW behartigt van oudsher de collectieve en individuele belangen van de Nederlandse bloemist. Plantion heeft eveneens de keuze gemaakt om als marktplaats primair te focussen op de bloemist die zijn consumenten bedient met persoonlijke aandacht en een breed assortiment. Dit ‘gemeenschappelijk DNA’ maakt het initiatief tot een gezamenlijk programma voor de Plantion-bloemist een logische stap.

Visitekaartje van de sector

Het marktaandeel van de Nederlandse bloemisten heeft zich de afgelopen jaren goed gestabiliseerd. Wel liggen er uitdagingen op het gebied van rendement, financiën, winkelformule, marketing, digitalisering en bedrijfsopvolging. De strategische samenwerking is erop gericht om verschillende onderdelen van het ondernemerschap van de bloemist te versterken, zowel individueel als collectief.

Plantion-directeur Peter Bakker: “De bloemist is nog altijd hét visitekaartje van de Nederlandse sierteelt. Het is belangrijk dat hij zich met zijn klantbenadering en creativiteit blijft onderscheiden. Maar hij moet ook meebewegen met veranderingen in de markt en de trend naar digitalisering. De bloemist moet investeren in zijn toekomst, daarvoor reiken we nu samen met VBW gereedschappen aan.”

Proactieve houding bloemist

Hoe de ‘gereedschapskist’ er precies uit gaat zien, is deels afhankelijk van de bloemisten zelf. VBW-directeur Marco Maasse: “Het aanbod begint met STAP: de analyse van het bedrijf van de bloemist en zijn lokale omgeving. Van daaruit bieden we ontwikkelmogelijkheden aan, en organiseren we bij Plantion trainingen en workshops over bijvoorbeeld rendement, bedrijfsopvolging, sociale media, vakmanschap, werkgeverschap, klantgerichtheid en inkoop. Daarbij verwachten we een proactieve houding van de bloemisten zelf. Als zij ergens tegenaan lopen, dan zullen we daar op inhaken. Ik kan me bijvoorbeeld goed voorstellen dat er vragen zijn rondom het plantenpaspoort dat volgend jaar verplicht wordt.”

Verwachtingen Plantion en VBW

VBW en Plantion hopen dat zij door hun strategische samenwerking eraan bijdragen dat bloemisten individueel en collectief hun marktaandeel kunnen handhaven en hun bruto marges weten te vergroten. Ook verwachten partijen een positief effect op hun eigen bedrijfsdoelstellingen. VBW streeft naar meer leden, om als belangenbehartiger een nog sterkere vuist te kunnen maken in de lobby richting overheid. Plantion wil als coöperatie relevant zijn voor haar leden (kwekers) en verwelkomt daarom graag meer bloemisten op haar marktplaats. De acquisitieteams van VBW en Plantion zullen elkaar helpen en versterken.

VBW

VBW is de brancheorganisatie voor de gevestigde Nederlandse bloemendetailhandel. VBW heeft als doel het rendement van de aangesloten bedrijven en gezamenlijke bloemisten in Nederland te verbeteren en organiseert hiervoor tal van activiteiten. Met ruim 1.250 aangesloten winkels vertegenwoordigt VBW ruim 65% van de omzet en de werkgelegenheid in de branche. Meer informatie is te vinden op www.vbw.nu.

Hier kunt u het lidmaatschapsformulier van VBW downloaden.

Milieuvergunning

Ons gebouw in Ede verbruikt extreem weinig gas en stoot een minimale hoeveelheid CO2 uit. Dit willen we samen met u bewaken. Bedrijfswagens die aan de normen voor dieseluitstoot en maximaal gewicht voldoen, geven we dan ook graag een vergunning om onze verlaadhal binnen te rijden. Vraag een vergunning aan bij Plantion.

Download hier de PDF over DME vergunningen.

Herkeur

Standaard kan reclamering op producten alleen plaatsvinden op de dag van aankoop, zolang het product de veiling niet heeft verlaten.

In bijzondere situaties kan hier van afgeweken worden, mits de op het formulier gevraagde gegevens uiterlijk op de dag van aankoop compleet zijn aangeleverd (klik hieronder op het mailadres en u vindt hier direct het formulier).

Bovendien dient het product de volgende veildag voor 06.00 uur te worden aangeboden aan één van de keurmeesters.

Eva Asijee

Hoofd Klokverkoop
(+31) 0318 - 661793
evaasijee@plantion.nl

Eva Asijee

(+31) 0318 - 661793
evaasijee@plantion.nl