fbpx

Marktbeeld

24-01-2020

Algemeen
Inmiddels is januari bijna voorbij en het algemene beeld is dat de prijsvorming matig was en het rustig is in de markt. Er is weinig traffic op de winkelvloer en daarmee zijn de verkopen niet heel goed geweest. Kopers geven aan het (te) duur te vinden en aanvoerders geven aan dat het achter blijft met de prijzen. Als positieve tegenhanger is de lancering van ‘Taste the Green’ goed ontvangen, door zowel kopers als kwekers en zijn daar veel positieve geluiden over gehoord.

Snijbloemen
Afgelopen maand heeft er een mooi aanbod Tulpen, ook in de zwaardere sorteringen, op de klok gestaan. Wat opviel was dat de prijsvorming van de zwaardere Tulpen matig was en in enkele gevallen teleurstellend. Niet alleen Plantion heeft daar last van, ook de ‘andere’ veilingen ondervinden dat. De prijzen voor Lisianthus zijn redelijk, elders komt veel aanbod en de prijzen liggen daar behoorlijk onder druk. Gerbera prijzen zitten hier aan de krappe kant, met als uitzondering de grootbloemige Gerbera, deze doet het op Plantion weer beter, wat voort komt uit het feit dat deze onderscheidend ten opzichte van wat er in de supermarkten wordt aangeboden.

Import
Extreem koud weer en veel regen in Israël zorgen voor grote vertraging van seizoensproducten wat leidt tot hoge prijzen voor bijna alle Israëlisch producten. Denk aan: Anemoon, Ranonkel, Phlox, Delphinium, Waxflower, etc. De prijsvorming op Plantion loopt echter moeilijk en kwekers zijn niet altijd tevreden. Ondanks dat staan deze Israëlisch producten er wel. Niet alleen in Israël, maar ook de hevige regenval in Kenia zorgt ervoor dat er al een aantal weken geen/weinig Rozen worden aangevoerd. De verwachting is dat dit begin februari weer zal stabiliseren en de aanvoer op gang zal komen.

Kamer- en tuinplanten
Januari ging van start met een ruim aanbod en goede prijzen voor de groene en bloeiende kamerplanten, ook stond er een ruim assortiment plantarrangementen met goede prijzen. Groene kamerplanten liepen zoals elk jaar weer goed, vooral de grote potmaten werden goed betaald. De prijzen van bol-op-pot zijn daarentegen matig en staan qua prijsvorming onder druk, dit heeft (wat je hoort) deels te maken met het te warme weer voor deze tijd van het jaar. Als positieve uitschieter is er wel de Narcis Bridal crown. Primula acaulis is minder van opgezet en de vraag stagneert hier ook. Cyclamen zijn slecht te verkopen dus ook slechte prijsvorming. Phalaenopsis is daarentegen redelijk stabiel en ook goed te verkopen. Met dit zachte winterweer staat er een klein aanbod tuinplanten met overwegend redelijke prijzen.

Groencentrum
Op het groencentrum komt het voorjaar heel langzaam op gang. De hoveniers zijn onverminderd druk maar de tuincentra zijn nog stil. Deze weken zijn er overal in Nederland beurzen en open dagen. Om een goed beeld van het aanbod te hebben, zullen we zoveel mogelijk deze beurzen bezoeken. Daarnaast zijn we op dit moment druk om het afgelopen jaar en met name het assortiment te evalueren om het komende jaar zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de behoeftes van onze klanten.