fbpx

Marktbeeld tot en met week 49

15-12-2017

Klok
Of het prijsbeeld op de klok goed, slecht of matig is hangt er maar net vanaf aan wie je het vraagt en over welke producten het gaat. Over het algemeen zien we dat de artikelen gerelateerd aan kerstmis al vroeg goed in de markt liggen. Kerstbomen en dan met name Picea omorika, Picea glauca ‘Conica’, Abies fraseri en natuurlijk de bekende Abies nordmanniana zijn niet aan te slepen.

Verder gaan ook kerstukken als warme broodjes over de klok en zijn producten als Ilex verticillata, Gaultheria, Skimmia, Helleborus en Hyacinthen-op-pot populair. De traditionele kerstster heeft het echter moeilijk en lijkt ieder jaar een stukje aan betekenis in te leveren.

Naar de meeste andere snijbloemen overige groene en bloeiende potplanten is momenteel maar beperkt vraag, met als gevolg een veelal teleurstellende prijsvorming.
Naar mate kerst nadert zal de nadruk steeds meer komen te liggen op rode en witte snijbloemen en allerhande bes- en decoratieproducten, waarna in de laatste week voor kerst en de weken erna de planten weer volop in de belangstelling zullen staan.

De aantallen op de klok vertonen sinds de zomer zowel bij bloemen als bij planten een stijgende lijn, wat aangeeft dat Plantion een concurrerende marktplaats is.

Klokvoorverkoop
Sinds enkele weken is bij Plantion Klokvoorverkoop (KVV) beschikbaar. Na wat kleine aanloopproblemen zal dit nu verder uitgerold worden. Klokvoorverkoop houdt in dat aanvoerders in de EAB kunnen aangeven dat een deel van de producten alvast tegen de door hen aangegeven prijs door kopers gereserveerd kan worden. KVV is geïntegreerd in de Plantion Digitale Marktplaats (PDM). In klokvoorverkoop gekochte producten, zullen tijdens de klokdistributie verdeeld worden.

Aanvoerders die regelmatig hun producten aanleveren met betrouwbare informatie en welke zijn voorzien van actuele partijfoto’s komen in aanmerking voor deelname aan KVV.