fbpx

Marktbeeld tot en met week 2

22-01-2018

Klok

We zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Terwijl in week 1 ten opzichte van vorig jaar de maandagveiling werd gemist, was de weekomzet vrijwel gelijk. In week 2 was de omzet ruim 39% hoger bij 14% meer aantallen, wat aangeeft dat de prijsvorming gemiddeld genomen goed is. In week 3 zetten we deze lijn voort, hoewel het op het moment van schrijven stevig stormt. Dit zal ongetwijfeld tot uiting komen in een wat mindere prijsvorming aan het einde van deze week.

Koning Winter zit voorlopig goed opgeborgen in het noorden van Siberië, dus die zal de pret voorlopig niet bederven. Als nu ook regen en wind niet te veel roet in het eten gooien kan januari zo maar een hele goede maand worden.

Traditioneel zijn in dit jaargetijde de kamerplanten erg in trek en met name groene kamerplanten zijn bezig aan een ware revival. Maar ook andere planten worden goed verkocht. De eerste Hortensia’s (Hydrangea macrophylla) zijn al weer gesignaleerd en ook Primual acaulis is weer volop verkrijgbaar, bij aanhoudend zacht weer weldra gevolgd door Bellis (Meizoentje), Violen en Myosotis (Vergeet mij niet)

Bij de snijbloemen valt op dat Exoten als Protea en Leucospermum ook wel bekend als Nutans, Gloriosa en Strelitzia (Paradijsvogelbloem) erg in trek zijn. Ook van rode Rozen begint de prijs in aanloop naar Valentijn al aan te trekken en ook Eustoma (Lisianthus) van goede kwaliteit wordt prima betaald. Tulpen zijn op de rozen na in dit jaargetijde de in omvang grootste productgroep, tot nu toe liggen de prijzen van deze populaire voorjaarsbloem op een goed niveau.

Bemiddelingsbureau planten

De laatste maand van het jaar is er uiteraard voornamelijk kerst-gerelateerde producten bemiddeld, waaronder kerststerren en kerstarrangementen. Bij de kerststerren viel het op dat de daghandel moeizamer verliep. De Picea Conica was daarentegen erg gewild en de mooie partijen waren al snel uitverkocht aan het begin van de maand. Verder heeft de Helleborus ook een belangrijke positie gekregen in de wintermaanden, er komen steeds meer soorten op de markt. Verder zien we ook dat de trend van Amaryllis bollen met wax of glitter toeneemt.