fbpx

Marktbeeld tot en met week 46 2019

21-11-2019

Kerst in aantocht
Nog steeds is sprake van een afwachtende markt, al is de stemming gemiddeld beter dan in september en oktober. Met name de weekendverkopen trekken aan en de consument vraagt naar kerst – en wintergerelateerde producten. Zo neemt de vraag naar Amaryllis als droge (gewaxte) bol, bol-op-pot en ook als snijbloem flink toe. Het aanbod in de droge (gewaxte) Amaryllisbollen is ook fors toegenomen, wat helaas zijn weerslag heeft op de prijs. De vraag naar vroege Hyacinthen is groter dan het aanbod en ook Ilex takken meest met rode bes vinden gretig aftrek en deze zijn goed aan de prijs. Het aanbod kerstbomen groeit dagelijks en ook deze brengen voor de aanvoerders tevredenstellende prijzen op. Wat het hele jaar al minder loopt zijn tuinplanten en ook nu op het eind van het jaar is de belangstelling voor deze producten echt teleurstellend te noemen. De anders zo populaire producten als Gaultheria en Calocephalus zijn maar net voor de minimumprijs te verkopen.

Bemiddeling
De laatste weken is het wisselvallig in de daghandel van met name de tuinplanten. Consumenten hebben er tot nu toe nog maar weinig trek in om zelf te gaan planten, zo lijkt het.
Bij de tuinplanten is er voornamelijk bij de Calluna geplust en is de afzet van Gaultheria en Violen een stuk moeizamer dan afgelopen jaar.
Er wordt met name geplust bij de kamerplanten zoals Anthurium, Cycas, Vriesea en Monstera. De Cyclamen en Kalanchoë doen het daarentegen een stuk minder.
Bij de bollen is er een start gemaakt met de Amaryllis-bollen met en zonder versiering.
De afgelopen weken zien we de vraag naar kerstproducten toenemen. Het is nog vroeg hiervoor, maar dit lijkt elk jaar vroeger te worden.

Groencentrum
Het seizoen is voor het bosplantsoen inmiddels begonnen en dat is goed te merken. Een aantal tuincentra heeft standaard bosplantsoen op voorraad en dat is de afgelopen week allemaal uitgeleverd. Ook voor de hovenier is bijvoorbeeld de beukenhaag veelal de start of de afronding van een tuin.
Langzaam maar zeker begint er al weer wat schaarste te komen in bepaalde producten. De kooplust van vorig jaar hebben de kwekers (uiteraard) nog niet kunnen opvangen met nieuwe aanplant. Op de cash & carry is het wat minder druk, de omzet komt vooral uit de bestellingen, waarbij klanten complete tuinen in één keer afgepast bestellen.
Komende week komen de kerstbomen en dan gaan we weer naar de jaarwisseling om vervolgens weer met een schone lei te beginnen.