fbpx

Marktbeeld november

01-12-2016

 

Klok

Algemeen
Daar waar de markt in oktober algemeen goed was en bloemen en planten rondom Allerheiligen tegen goede prijzen werden verkocht doen we in de tweede week van november een flinke stap terug. Hoewel Advent en Kerstmis aanstaande zijn kan dit de verkopen in de winkels nog niet echt positief beïnvloeden. Het koude druilerige weer nodigt ook al niet uit om een bloemetje te gaan scoren.

Snijbloemen
Het aanbod is nog immer aan de krappe kant, waarbij kwekers de beschikbare stelen moeten verdelen over verschillende marktplaatsen en ook de directe handel moeten beleveren, mede hierdoor blijft het aanbod op de klok achter. Omdat ook de stemming bij de handelaren niet overdreven positief is, is het elke dag weer een uitdaging om een mooi pakket bloemen neer te zetten. In de breedte van het assortiment lukt dat overigens wel, maar aantallen blijven wat achter. Het seizoen voor Hippeastrum (Amaryllis) is dit jaar vroeg begonnen, waarbij geplande acties in de directe handel maar moeilijk ingevuld kunnen worden. Dit houdt automatisch in dat ook op de veilingklokken maar mondjesmaat Hippeastrum wordt aangeboden. Rozen daarentegen zijn weer ruimer voor handen, waardoor de prijzen hier enigszins onder druk staan.

Planten
Bij planten zijn kerstgerelateerde producten, bol-op-bot, arrangementen en droge Amaryllisbollen gevraagd, evenals besdragende producten als Gaultheria en Ardisia.

Ook kerstbomen en kleinere kerstbomen in pot in de vorm van Picea omorika en Picea ‘Conica’ mogen zich in toenemende belangstelling verheugen. Van Euphorbia pulcherrima (Kerstster) neemt de aanvoer geleidelijk toe en ook de prijsvorming wordt elke dag iets beter.

Groene planten staan even in de wacht tot, de belangstelling hiervoor is in de eerste aanloop naar Kerst nooit groot, maar neemt vanaf 12 december naar verwachting al weer toe.

Bemiddelingsbureau snijbloemen (BBS)
De maand november is weer met een positief resultaat afgesloten. Vooral de Amaryllis verkoop was duidelijk beter dan in 2015. Door de grote vraag en wat minder aanbod was de prijs circa 25 cent per steel hoger dan vorig jaar! Wat de omzet doet stijgen. Ook katoen uit Israël was populair in november. Uiteraard komt jaarlijks de Eucalyptus uit Zuid-Frankrijk goed uit de bus.En ook gewaxte producten zoals de Amaryllis bollen namen gretig aftrek.

Kortom de november maand was verrassend en soms onvoorspelbaar, maar daar kan het BBS team goed mee uit de voeten.

Wederom stijging in producten en kopers op Plantion Digitale Marktplaats!

Bemiddelingsbureau planten
De kersthandel is volop van start gegaan. De Duitse handel begint altijd vroeg en start de eerste week van november, terwijl de binnenlandse handel zijn hoogtepunt na Sinterklaas bereikt. In deze periode is er veel vraag naar Kerststerren, Picea Conica en bol-op-pot. Veel rood en wit en dat zien we terug in de kamerplanten, zoals Cyclaam, Kalanchoë en Anthurium. Opvallend is dat er vroeg een schaarste is ontstaan in Helleborus met bloem. Arrangementen blijven gewild.

Een consument wil graag een kant en klaar product.