fbpx

Marktbeeld november

30-11-2017

Bemiddeling Snijbloemen

De Maand november was een mooie maand voor de afdeling Bemiddeling Snijbloemen.

In vergelijking met 2016 werden er 2 x zoveel Amaryllissen direct verkocht en ook de kerst decoratie artikelen gingen als een speer. Doordat er in november minder kleinbloemige rozen op de markt waren, ging men over op de grootbloemigen.

Ook de germini werd goed afgenomen. Pluischrysanten waren na de 1 november duurder dan ervoor. Bemiddeling deals hadden daar geen invloed op

Decembermaand wordt de Amaryllis maand!

Bemiddeling Planten
Actiematig lopen de orders goed weg, maar de daghandel is in november wel wat tammer dan normaal en dat zien we onder andere bij de kerssterren.
Helleborus met een bloem is in deze periode altijd hot. De eerste kwekers beginnen en de vraag is groot, waardoor er schaarste ontstaat. Deze schaarste is ook ontstaan bij Gaultheria. Verder zien we de eerste bollen op de markt komen en richting de kerst neemt de vraag naar waxbollen en arrangementen toe.

Top 10 meest verkochte producten van november:

 1. Hippeastrum
 2. Phalaenopsis
 3. Arrangementen
 4. Huis
 5. Hyacinthus
 6. Ov
 7. Euphorbia
 8. Picea
 9. Anthurium
 10. Gaultheria
 11. Kalanchoe
 12. Helleborus

Klok

Daar waar oktober het na een relatief goede septembermaand enigszins liet afweten, zet in november het prijsherstel weer in. Echter zijn er grote verschillen in prijsvorming tussen de diverse productgroepen. Algemeen liggen sinds augustus de aangevoerde aantallen circa 8% hoger dan vorig jaar. Opvallend is hierbij dat de dins- en de donderdag zich als veildag goed ontwikkelen.

De handelaren zelf zijn in het algemeen tevreden over de verkopen in 2017, maar geven nu aan dat het even wat rustiger is in de winkels.

Bloemen
Wat opvalt is dat gerbera’s na een lange tijd van ondermaatse prijzen, behoorlijk duurder zijn. Rozen worden over het algemeen goed betaald en ook Hippeastrum (Amaryllis) doet goed mee. Verder is er vraag naar alles dat maar enigszins het gezellige decembergevoel kan versterken. Hierbij moet gedacht worden aan Eucalyptus, Ilex verticillata, kerstgroen en arrangementen waaronder ook de diverse decoratieve vogelvoederfiguren worden gerekend.

Planten
Vooral seizoensartikelen als Amaryllis-op-pot maar ook aangevoerd als droge bol, al dan niet gewaxt en bol-op-pot in het algemeen worden goed gewaardeerd. Gaultheria’s zijn zo goed al uitverkocht en die er nog zijn worden dik betaald. Ook kerstbomen in alle soorten en maten zijn al erg in trek evenals de in vele maten beschikbare Helleborus (Kerstroos). Cyclamen hebben het lastig en worden beslist onvoldoende gewaardeerd. Ook voor de traditionele kerstster (Euphorbia pulcherrima) staat de consument nog niet in de rij om de portemonnee te trekken.