fbpx

Marktbeeld mei

17-05-2018

Klok
Na de koud verlopen periode voor en tijdens Pasen, is er nu sprake van en heel ander weertype en hebben we, weliswaar met tussenposen, te maken met ronduit zomers weer. Dit is natuurlijk positief voor de afzet van tuinplanten die dan ook makkelijk verkocht worden. Door de vlotte afzet via klok en BB moeten kwekers soms al nee verkopen omdat diverse partijen al volledig zijn uitgeleverd.

Belangrijk is om de klok als een vaste klant te zien en deze klant ook naar rato te beleveren in tijden dat er minder aanbod beschikbaar is, om er voor te zorgen dat de kopers op de klok ook hun klanten tevreden kunnen stellen met een mooi en divers aanbod. Klanttevredenheid van klokkopers is erg belangrijk voor het realiseren van herhalingsaankopen en het versterken van de koopkracht op de klok.

In de Moederdagweek zagen we een tweedeling in het weer, waarbij de temperaturen na woensdag sterk terugliepen en de belangstelling enigszins verschoof van (tuin)planten naar snijbloemen en kamerplanten. Hierdoor zullen de meeste kwekers en kopers uiteindelijk tevreden zijn over het behaalde resultaat tot nu toe. Uiteindelijk bleef de klokomzet in de Moederdagweek 2,4% achter bij die van vorig jaar, vooral veroorzaakt door lagere snijbloemenprijzen aan het begin van de week en lagere aantallen op vrijdag. De veiling op Hemelvaartsdag daarentegen was zeer succesvol, met veel aanvoer voor een donderdag en dito belangstelling van kopers.

Nu de vlot verlopen Moederdagweek al weer achter de rug is, maken we ons op voor de 2e helft van het tuinplantenseizoen, zitten we volop in de Pioenen en dienen ook de zomerbloemen zich weer aan. Kortom we hoeven ons niet te vervelen en gaan vol goede moed verder om 2018 tot een succesvol jaar te maken.

Bemiddelingsbureau planten
De handel is in mei zeer goed geweest. Het was niet aan te slepen rond de de moederdag en pinksteren, vooral bij het zaai- en stekperkgoed. De Mandeville was een topper, het is een makkelijke plant en bloeit het hele seizoen en dat spreekt aan.

Kopers merken nu dat als er niets wordt vastgelegd men de kans loopt dat er gewoon niets meer beschikbaar is en dat merken we nu alweer op het bemiddelingsbureau voor volgend jaar.

Bemiddelingsbureau Snijbloemen

Speciaal was de dodenherdenking op de Dam, waar een bloemist van Plantion de bloemen geleverd heeft.

Ondanks de stijgende temperaturen resulteerde Moederdag met een gelijke omzet t.o.v. vorig jaar. Dit jaar zijn er vooral veel Pioenen verkocht voor Moederdag. We konden meteen door naar de Pinksterverkopen en daarna de Franse Moederdag. Daarin speelde het weer een rol, waarin extreme temperaturen voor een omzetdaling zorgde.

De digitale verkopen in de maand mei waren de stijgers de bijzondere balkonplanten, Eustoma en lange Rozen. Duitse klanten zoeken daar tegenover weer de topkwaliteit Hortensia’s en de trendy kamerplanten zoals de Hydroponie producten.