fbpx

Marktbeeld maart 2017

07-04-2017

Klok
Algemeen
De gemiddelde bloemen- en plantenverkoper is niet ontevreden over de huidige verkoop, consumenten besteden iets meer en dat is ook in onze sector merkbaar.

Snijbloemen
Na een lange periode van relatieve schaarste en goede prijzen komen we na de Engelse Moederdag in een periode dat in de productiegebieden de groeiomstandigheden goed zijn. Dit heeft tot gevolg dat gewassen die wat vertraging opliepen tijdens de groei nu wel geoogst kunnen worden, gevolg is dat het aanbod aan de ruime kant is, waardoor de prijsvorming over de hele linie een flinke veer heeft gelaten. In de  aanloop naar Pasen lijkt het koel te worden, wat voor vraag en prijsvorming van snijbloemen gunstig kan zijn.

Planten
Planten mogen weer in huis, en dat is merkbaar bij de klok, de niet al te grote aantallen kamerplanten worden goed verkocht en het is lastig om het aanbod over de volle breedte in te vullen. Al vroeg waren er geluiden dat veel producten beperkt leverbaar zijn, vooral bij groene planten is dit het geval.

Het gemiddeld genomen fraaie weer van de afgelopen weken heeft er voor gezorgd dat tuinplanten al vroeg gretig aftrek vinden bij het koperspubliek. Kwekers zijn goed aan en soms zijn producten niet leverbaar omdat ze nog te groen zijn. Voor de komende week is even spannend hoe het weer zich ontwikkeld. Bij mooi weer zal er veel behoefte aan tuinplanten zijn, bij koeler weer wordt Pasen meer een snijbloemen aangelegenheid.

Bemiddelingsbureau snijbloemen (BBS)
De maand maart was qua temperatuur een stuk hoger dan vorig jaar.
Dus minder bloemenverkoop ten opzichte van het tuingoed

Ondanks de hogere temperaturen zaten de tulpen, narcissen en trosanjers erg in de lift
De week- en dagorders bleven in aantallen gelijk, maar waren qua omzet minder.
Ook de Perzik- en Kersenbloesem werden meer via de bemiddeling verkocht.

Op Plantion Digitale Marktplaats is ondanks de lagere Rozenprijzen d e ‘topscoorder’ het hogere Rozenassortiment van Akina en Alisha.

De omzet van de maand maart geeft ook een vertekend beeld ten opzicht van 2016, Pasen is dit jaar later ,de compensatie zal in april geschieden.

Bemiddelingsbureau planten
Het tuinplantenseizoen is dit jaar eerder op gang gekomen in vergelijking met vorig jaar. Door het stabiele weer volgen de producten elkaar goed op. Zo zijn de partijen violen en primula’s goed weggelopen en sluit het perkgoed hier goed op aan.

De handel is goed te noemen en als er niet is vastgelegd lopen kopers nu het risico om naast bepaalde producten te grijpen. Dit creëert ook een extra vraag in de daghandel. Er zijn nu kwekers die zelfs de prijzen weer kunnen verhogen in tegenstelling tot de voorgaande jaren.

Nu richting Pasen, dat vorig jaar 3 weken eerder was, is de handel gretig te noemen en dat biedt perspectief voor de komende weken.