fbpx

Marktbeeld maart

05-04-2019

Klok

Na een stroeve periode aan het begint van het jaar liet met name de tweede helft van februari zich van haar beste kant zien met ongekend mooi weer en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Gevolg was dat iedereen in de voorjaarsstand ging en de nog weinig beschikbare tuinplanten voor hoge prijzen werden verhandeld. Ook de prijzen voor bloemen waren als gevolg van Internationale Vrouwendag (8 maart) prima en de achterstand in omzet ten opzichte van 2018 werd in 2 weken tijd vrijwel geheel ingelopen.

Hoe anders is maart tot nu toe verlopen, de verkopen in de winkels vallen door het koude en natte weer erg tegen en de prijzen van zowel bloemen als planten liggen op een te laag niveau en daarmee ook de aangevoerde aantallen voor de klok.

Gelukkig lijkt een flinke weersverbetering er aan te komen zodat we hopelijk weer dichter bij een onze doelstellingen voor dit jaar komen, namelijk een forse verbetering van de omzet op de klok tot circa. € 50 miljoen.

 

Bemiddeling

Februari was voortvarend van start gegaan. Helaas waren de eerste twee weken van maart zeer regenachtig, waardoor de verkoop van de tuinplanten tegenviel. Vooral bij de Primula en viool hebben we dit gemerkt. In Februari was er schaarste en in maart was er weer voldoende beschikbaar.  Zo zie je maar weer, dat het weer een hele grote invloed heeft. Acties worden gereden, maar nabestellingen zijn er nauwelijks. Als het slecht weer is, zie je wel dat er meer interesse is voor kamerplanten. Zowel in groen als in bloeiend. Eind maart is het perkgoedseizoen goed van start gegaan en dat ziet er positief uit gezien de vraag. Pasen is laat dit jaar en dat is gunstig.