fbpx

Marktbeeld juni 2019

03-07-2019

VOLGENS BEMIDDELING

Gezien het weer was het vooral in de laatste twee weken moeilijk voor de handel. De temperaturen waren te hoog en dat heeft direct effect op de daghandel. We zien wel dat de grotere potmaten, zoals de terraspotten goed werden verkocht. Kwekers spelen in op de warmte door steeds meer planten te kweken met een waterbuffer. Hier komt ook steeds meer variatie in. Ook in planten die goed tegen de warmte kunnen zoals Sempervivum en Kalanchoë, is veel vraag. Deze zie je ook steeds vaker terug in arrangementen. In juni zie je dat er minder belangstelling is voor kamerplanten in het algemeen.

VOLGENS KLOKTEAM

Hoewel het voorjaar qua weer gemiddeld niet slecht is verlopen, is de verkoop van bloemen en planten toch al enige tijd stroef te noemen. Handelaren klagen over verminderde belangstelling bij de consument. Het extreem warme weer van de voorbije weken heeft hier zeker geen goed aan gedaan, mede doordat een aantal voor de verkoop belangrijke zaterdagen zeer warm verliepen met tanende verkopen tot gevolg.

Opvallend is dan wel dat in week 26 direct naar het warme weekeinde de maandagveiling nog enigszins ok was, de dinsdag opvallend slecht was maar wo-do- en vrijdag met weer een warme zaterdag in het vooruitzicht juist weer alles meevielen.

Nieuwe ronde nieuwe kansen, week 27 is vlot van start gegaan met grotere aantallen dan vorig jaar bij een redelijke prijsvorming, zeker in vergelijking tot andere marktplaatsen. Vandaag 03-07 staan er 970 karren voor de klok waarvan de helft uit snijbloemen en de andere helft uit planten bestaat. Voor alle producten is behoorlijk animo en gelukkig komt doordraai niet of nauwelijks voor.

Als de lange termijn weersverwachting uitkomt hebben we een aantal relatief koele weken voor de boeg met weinig neerslag en weinig wind. Alle kans dat hierdoor de jaarresultaten bij kwekers en handel positief worden bijgesteld.