fbpx

Marktbeeld juni 2018

03-07-2018

Klok
De zomer draait al weken lang op volle toeren, meestal heeft dit direct een sterk negatieve invloed op de prijsvorming van met name snijbloemen. Deze keer is dat echter anders, onder invloed van diploma-uitreiking, laatste schooldag, de trend van plukboeketten en wellicht de toch enigszins verkoelende noordenwind bleef de markt tot het midden van week 27 goed overeind. En ook nu is de prijsvorming nog niet dramatisch te noemen. Wat zorgen baart is de toenemende droogte, voor tuinders die in gebieden zitten waar buiten niet beregend mag worden is dit een groter wordend probleem, waar afgaande op de weersvoorspelling voorlopig geen verandering in komt. De klokomzet lag tot en met week 26 op plus 3,4% exclusief de omzet van de PDM (Plantion Digitale Marktplaats).

Ook bij planten positieve geluiden, kamerplanten zijn in toenemende mate hip en ook tuinplanten blijven in trek. De prijsvorming is bij nu teruglopende aantallen gemiddeld goed te noemen.

Bemiddeling planten
Het warme weer heeft een behoorlijke invloed gehad op de daghandel. Het was gewoon te warm. Perkgoed werd het meest bemiddelt vooral in 12 cm. Verder zien we een stijgende populariteit in hang- en terraspotten. Het assortiment hierin wordt steeds groter.
Sempervivum is het laatste jaar ook qua populariteit gestegen. De sempervivum wordt ook veel in arrangementen verwerkt. De eerste bolchrysanten zijn ook uitgeleverd.
Helaas staat nog wel de Phalaenopsis onder druk.

Als bemiddelingsbureau zijn we volop bezig met het vastleggen van de najaars- en voorjaarsorders.

Bemiddeling snijbloemen
De maand juni, de warmste sinds lange tijd. Hierdoor heeft de bemiddeling deze maand minder omgezet in vergelijking met vorig jaar. Door de warmte was het pioenenseizoen eerder afgelopen. De pioenen worden opgevolgd door zonnebloemen. De staking in Ethiopië bij een aantal grote rozenkwekers had een effect op de leveringen in de maand juni.

Door de Vaderdag en de examens en invulling van andere producten in plaats van de rozen werd er toch een redelijke omzet gedraaid.