fbpx

Marktbeeld januari

03-02-2017

Klok
Algemeen
De eerste weken van het jaar kan de handel zijn draai maar moeilijk vinden, de prijsvorming op de klokken is om die reden gemiddeld genomen onvoldoende. De onzekere weersvoorspelling, koude nachten, sneeuw in het oosten van het land en schoolvakanties zijn hier debet aan. In de 2e helft van week 3 begint dit marktbeeld onder invloed van een optimistisch weerbeeld en salarisbetalingen in het verschiet in positieve zin te veranderen In week 4 hoor zelfs nu en dan het woord duur vallen.

Snijbloemen
Snijbloemen zijn nog altijd relatief schaars door klimatologische omstandigheden in de productiegebieden. Vorst in Ethiopië en Portugal heeft schade aan de gewassen veroorzaakt, in Kenia is het erg warm en is niet overal voldoende water beschikbaar. Ook Italië en Frankrijk liggen ver achter in productie. In de eerste 2 weken van het jaar was dit voor de handel geen probleem, immers het was rustig in de verkoop. Nu de handel weer aantrekt laat de schaarste in producten zich voelen. Het aanbod dat wel beschikbaar is vind vaak in de directe handel zijn weg, waardoor de klokken qua aantallen achter lopen bij eerdere jaren. Rozen en tulpen zijn over het algemeen voldoende beschikbaar, maar de zogenoemde bij-handel is lastig verkrijgbaar. In week 5 nemen de aantallen langzaam wat toe, bij middenprijzen die elke dag wat hoger liggen

Planten
Bol-op-pot wordt al weken op rij goed gewaardeerd, evenals arrangementen. De vraag naar Primula’s neemt toe en ook wordt er al voorzichtig naar violen en vaste planten gevraagd.

Bemiddelingsbureau snijbloemen (BBS)
Januari gaf ons slecht weer voor de verkoop in bloemenland. De consument bleef vaak thuis, hierdoor waren de retailverkopen minder waren dan in januari 2016. Bij de BBS konden we dit opvangen door nieuwe jaarcontracten af te sluiten. Vooral de rozenkwekers profiteerden hiervan. Ook het ‘kant en klaar’ maken van de tulp nam toe.

Potloodnarcis, kersenbloesem en bosbes zijn later opgestart. Denkende aan de pioenen voor de maanden mei, juni en juli komt deze kou op tijd.

De PR die aan Plantion Digitale Marktplaats is gegeven heeft zijn vruchten afgeworpen. Wederom een stijging in de maand januari!

Bemiddelingsbureau planten
Met name bij de Primula’s zien we een groot verschil door de kou. Vorig jaar zat er al heel vroeg bloem in en daardoor kwamen er al vroeg grote partijen op de markt in tegenstelling tot dit jaar. Vooral begin januari was er veel vraag naar groene kamerplanten, vooral na de kerst. Zo zie je maar ‘Kerstboom eruit, kamerplant erin!’ Een groene kamerplant is weer ‘hot’. In de bladen krijgt de groene kamerplant extra aandacht. Bollen zijn populair, maar ook de arrangementen waar ze in zijn verwerkt.