fbpx

Marktbeeld januari

01-02-2018

Klok

We zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Terwijl in week 1 ten opzichte van vorig jaar de maandagveiling werd gemist, was de weekomzet vrijwel gelijk. Tot en met week 4 is de omzet 17,4% hoger, bij 10% meer aantallen wat aangeeft dat de prijsvorming gemiddeld genomen goed is. De komende weken hoopt Plantion deze lijn vast te houden, al wordt het de komende dagen spannend of Koning Winter nog van zich laat horen. De voorspellingen hierover verschillen per dag, maar volgens de laatste inzichten lijkt het volgende week toch kouder te worden.

Traditioneel zijn in dit jaargetijde de kamerplanten erg in trek en met name groene kamerplanten zijn bezig aan een ware revival. Maar ook andere planten worden goed verkocht. Hortensia’s (Hydrangea macrophylla) en ook Primual acaulis en Violen zijn weer volop verkrijgbaar, bij aanhoudend zacht weer weldra gevolgd door Bellis (Meizoentje), Violen en Myosotis (Vergeet mij niet).

Bij de snijbloemen valt op dat Exoten als Protea en Leucospermum ook wel bekend als Nutans, Gloriosa en Strelitzia (Paradijsvogelbloem) erg in trek zijn. Ook van rode Rozen begint de prijs in aanloop naar Valentijn al aan te trekken en Eustoma (Lisianthus) van goede kwaliteit wordt prima betaald. Tulpen zijn op de rozen na in dit jaargetijde de in omvang grootste productgroep, tot nu toe liggen de prijzen van deze populaire voorjaarsbloem op een acceptabel niveau.

De handel is over het algemeen positief over de verkopen, week 2 en 3 waren niet “wild” maar in week 4 trok mede onder invloed van de ontvangen salarissen de verkoop van bloemen en planten weer aan.

Januari = tulpenmaand bij BB Snijbloemen

We merken dat de vraag naar kant-en-klare producten steeds meer gevraagd worden en geleverd worden door aanvoerders. Steeds meer producten zijn al gehoest en gestockeerd.

Afgelopen maand was natuurlijk de maand van de Tulp. Richting de supermarkten werden er 50% meer tulpen bemiddeld.
Dit is door nieuwe en huidige klanten gerealiseerd.

Verder deden ook Hyacinten en de Engelse Narcissen het goed in januari.

De aanvoer van de kers- en perzikbloesem zijn ook alweer gestart. Ook zijn de eerste contracten van de Pioenen in juni al binnen.

Verder weten de bloemisten hun weg naar vastigheid, de Plantion Digitale Marktplaats geeft ook een ruime stijging t.a.v. vorig jaar. Daarbij wordt bij goede verkopen ook veelvuldig gebruikt gemaakt van de Klokvoorverkoop.

Marktbeeld BB Planten
Het jaar is goed begonnen, de handel is goed en de stemming is positief. Ook BB Planten merkt dat wanneer er geen gegevens worden vastgelegd voor klanten, dan lopen aanvoerders risico om achter het net te vissen. De bol op pot is populair, maar ook verwerkt in arrangementen groeit in populariteit. Naast de groene kamerplanten zijn de bloeiende planten ook belangrijke producten in januari. Kalanchoe, Calceolaria en Anthurium zijn hier voorbeelden van.