fbpx

Marktbeeld februari

20-02-2019

Iedere maand analyseert Plantion het marktbeeld van afgelopen maand.

Volgens het Klokteam

Deze Valentijn was er ééntje om in te lijsten. Op zich viel 14 februari dit jaar al gunstig, namelijk op donderdag. Dit gaf de handel een ruime gelegenheid voor in- en verkoop van bloemen en planten. Bovendien was Carnaval nog ver weg, zodat dit volksfeest niet concurrerend was voor de Valentijn-bestedingen. Daar bovenop was het ook nog eens prachtig weer, waardoor de consument graag naar buiten ging om een bloemetje te kopen.

In de week voor Valentijn zien we in de tweede helft van de week de prijzen al behoorlijk oplopen en zijn er veel transacties in Klokvoorverkoop. Dit verkoop instrument kun je zien als de barometer van de koopbereidheid bij bloemisten. In de afmijnzaal maakt het inkopers extra alert als er veel voorverkocht is. Door de goede prijzen op donderdag en vrijdag, was er een hoge verwachting van het aanbod op maandag en ook toen werden prima prijzen gerealiseerd. Hierbij heeft het fraaie voorjaarsweer ook goed gelopen, waardoor de prijzen van tuinplanten verder opliepen.

Op dinsdag en woensdag in de week van Valentijn was er een groter aanbod dan was verwacht. De prijzen waren prima en ook op Valentijnsdag zelf ws de belangstelling goed.

Doordat de weersvoorspelling voor aankomende periode positief is, verwachten we dat ook de komende weken de handel vlot zal verlopen. Vooral de tuinplanten zullen het goed gaan doen. Deze zullen overigens nog niet in voldoende mate beschikbaar zijn, om aan de vroege vraag te kunnen voldoen.


Volgens team Bemiddeling

Ten opzichte van vorig jaar is het qua weer een stuk minder koud en dat merk je aan de handel. Op menig tuincentrum is de consument al actief planten aan het kopen. Het aanbod is hierin nu nog beperkt, gezien het tijdstip van het jaar. Op dit moment zijn hoofdzakelijk Primula Acaulis en violen verkrijgbaar. Hier is veel vraag naar, maar is op dit moment (week 8) beperkt beschikbaar, waardoor de prijzen vrij hoog zijn.

Als inkopers op dit moment niets hebben vastgelegd bij Bemiddeling, lopen ze een groot risico dat ze niet aan handel kunnen komen. Zij zijn dan echt afhankelijk van de daghandel. Wij doen altijd onze uiterste best om vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Aankomende periode zal ook veel in het teken staan van de Brexit. Het is nog steeds onduidelijk wat er nu precies gaat gebeuren op 29 maart en dat komt nu wel heel snel dichterbij. Iedereen gaat echter uit van een harde Brexit. Wij hebben enkele klanten die leveren aan het Verenigd Koninkrijk en zij hebben zich hierop zo goed mogelijk voorbereid.