fbpx

Marktbeeld december

05-01-2017

Klok

Algemeen

Het jaar eindigt in de stijl die eigenlijk heel 2016 kenmerkt als het gaat om prijsvorming en beschikbare aantallen, namelijk grillige prijzen en krapte in het aanbod, al met al heeft dit geresulteerd in een klokomzet die 1% hoger uitkomt dan vorig jaar. Voor volgend jaar heeft Plantion de doelstelling om de klokomzet met 4% te laten groeien.

Snijbloemen

De laatste weken van 2016 laten zich het beste benoemen als matig in prijs met positieve uitschieters. Hippeastrum (Amaryllis) was natuurlijk de topper als het gaat om prijsvorming, het Amaryllis-seizoen dat rustig van start ging verliep geleidelijk aan steeds positiever met de apotheose in week 51 die leidde tot absolute topprijzen, waarbij de duurste stelen voor € 3,00 verhandeld werden. In de Rozen geen spektakel, Tulpen gingen goed van de hand tegen mooie prijzen en ook bijvoorbeeld Eustoma, Magnolia, Narcis en Hyacinth worden prima gewaardeerd. Ilex verticillata verdient een bijzondere vermelding. Dit product werd in relatief grote aantallen voor prima prijzen verhandeld, waarbij de kwaliteit opvallend goed te noemen was.

Planten

Bij planten was alleen belangstelling voor kerst gerelateerde producten, maar qua prijsvorming werden hier geen potten gebroken. Het Poinsettiaseizoen verliep enigszins teleurstellend, bol-op-bot, arrangementen en droge Amaryllisbollen werden echter veel gevraagd en goed verkocht. Gaultheria was al snel uitverkocht. Ook kerstbomen in pot zoals Picea ‘Conica’ en Picea omorika lagen gevraagd en waren ook voldoende leverbaar.

Groene planten moesten wachten tot de kerstdagen voorbij waren en mochten zich toen ook in grote belangstelling verheugen, daar waar dit net voor de kerst in tegenstelling tot andere jaren niet het geval was.

Bemiddelingsbureau snijbloemen (BBS)

De maand december was DE maand van de Amaryllis verkoop en de digitale verkoop op Plantion.

Het perfecte weer, de massale voorverkopen en de toenemende vraag maakte de Amaryllis brandduur! Daghandel in combinatie met de aankopen via Plantion Digitale Marktplaats maakte de omzet weer goed.

Door de groei van het aantal aangesloten kwekers en kopers op de PDM zijn ook de digitale omzetrecords gebroken. Dit belooft wat in 2017!

Andere toppers bij BBS waren: Kerstboeket, Ilex verticilata, Tulpen, zelfs de kleur roze deed het goed in de laatste kerstweek.

Bemiddelingsbureau planten

In de laatste maand van het jaar een korte terugblik op het afgelopen jaar. Als bemiddelingsbureau kunnen we terug kijken op een prima jaar. In jaren hebben we niet zo’n groei meegemaakt. We hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in klanten en aanvoerders en dat werpt nu zijn vruchten af. Nu de economie aantrekt wordt er weer geld uitgegeven aan planten. We merken dat de markt meer van een aanbodsmarkt naar een vraagmarkt verschuift. Zo wordt er meer vastgelegd door klanten. Belangrijk voor ons is dat we klanten en aanvoerders kunnen ontzorgen en hiermee meerwaarde creëren. Hiermee onderscheiden we ons.

Wij hopen dat we deze positieve ontwikkeling samen met u in 2017 kunnen voortzetten!