fbpx

Marktbeeld december

03-01-2019

Marktbeeld Klok

Ook het marktbeeld van december kenmerkte zich als een van een afwachtende markt, waarin het nooit spannend werd. De prijzen waren algemeen matig, maar in het binnenland gemiddeld beter als op de exportveilingen. Positieve uitschieter was Ilex verticillata waar doorlopend goede prijzen voor werden gerealiseerd. De belangstelling bij planten voor de traditionele Kerstster (Euphorbia pulcherrima) wordt ieder jaar minder ten gunste van de Kerstroos (Helleborus) die in steeds groter worden aantallen wordt aangevoerd.

De laatste veildagen voor Kerst trok de markt in zijn geheel wat aan en werden bij vlagen goede prijzen gerealiseerd. De dagen na Kerst stond er een mooi aanbod wat met name bij planten goed gewaardeerd werd. De eerste veildag van het nieuwe jaar werd de veiling na goede eindejaarsverkopen druk bezocht en dat was niet alleen omdat er een perfect ontbijt geserveerd werd. Het aanbod was door vakanties aan de krappe kant waardoor de handel als duur werd ervaren. Hierdoor namen de aantallen op donderdag 3 januari verder toe en ook toen werden goede prijzen gerealiseerd, waarbij vooral de goede prijsvorming van Primula acaulis opviel. Voorlopig zijn de weersvooruitzichten goed dus is er alle kans dat de goede start van het jaar de komende weken wordt voortgezet .

 

Marktbeeld Bemiddeling

In omringende landen starten de kerstverkopen eerder dan in Nederland. Deze start bij ons als Sinterklaas het land uit is.  Arrangementen, hyacint en de Amaryllis lopen al snel goed. Kerststerren daarentegen nemen in populariteit af.  We zien dat de Helleborus (Bloem van de maand december) erg gewild is. Op een gegeven moment waren er geen Helleborussen met bloem meer beschikbaar zelfs. Ook komen er steeds meer exclusieve soorten op de markt. Aan het eind van de maand waren er veel groene planten in allerlei maten verkocht. Deze worden steeds meer op voorhand ingekocht.

‘Kerstboom eruit, kamerplant erin.’