fbpx

Marktbeeld december 2019

06-12-2019

Marktbeeld volgens Klok
Kerst in aantocht

Nog steeds is sprake van een afwachtende markt, al is de stemming gemiddeld beter dan in september en oktober. Met name de weekendverkopen trekken aan en de consument vraagt naar Kerst- en wintergerelateerde producten. Zo neemt de vraag naar Amaryllis als droge (gewaxte) bol, bol in pot en ook als snijbloem flink toe. Het aanbod in de droge (gewaxte) Amaryllisbollen is ook fors toegenomen, wat helaas zijn weerslag heeft op de prijs. De vraag naar vroege Hyacinten is groter dan het aanbod en ook Ilex takken meest met rode bes vinden gretig aftrek en deze zijn goed aan prijs. Het aanbod kerstbomen groeit dagelijks en ook deze brengen voor de aanvoerders tevredenstellende prijzen op. Wat het hele jaar al minder loopt, zijn tuinplanten en ook nu op het eind van het jaar is de belangstelling voor deze producten echt teleurstellend te noemen. De anders zo populaire producten als Gaultheria en Calocephalus zijn maar net voor de minimumprijs te verkopen.

Marktbeeld BB Planten
De daghandel is zeer wisselvallig te noemen, vooral de tuinplanten staan onder druk. Vorig jaar was het een goed jaar voor de Gaultheria, dit jaar is het compleet anders en valt de verkoop erg tegen. Zo zie je maar weer dat elk jaar weer anders is.

Bij de helleborus zien we meer aanbod in soorten die worden verkocht. Bij de kamerplanten staat vooral ‘bloeiend’ onder druk met als grote uitschieter de cyclaam. De exclusieve groene kamerplanten doen het daarentegen wel goed. Woonprogramma’s besteden er ook steeds meer aandacht aan.
De verkoop van de bollen en knollen zijn van start gegaan en hier zijn de stijgers de Hyacint en de Hippeastrum.

Groencentrum
Het seizoen voor het groencentrum loopt op z’n eind. De laatste kerstbomen zijn vorige week verkocht en een aantal kwekers halen hun product op voor de winteropslag. Alleen de winterharde producten blijven op het terrein en uiteraard ook de vollegrondsproducten. De enorme omzetstijging die we in het najaar van 2018 maakten ten opzichte van 2017 konden we dit jaar niet evenaren. Dat komt omdat we in 2018 na drie periodes van hitte, veel droogte en de komst van de buxusmot veel konden leveren aan hoveniers en tuincentra. Dit najaar was dat allemaal achter de rug en volgen we weer de lijn van het najaar van 2017. Dit najaar zijn enkele kwekers door bedrijfsbeëindiging gestopt op het groencentrum en we zijn aan het kijken hoe we het assortiment op peil kunnen houden voor volgend jaar.