fbpx

Marktbeeld december 2019

10-01-2020

Bemiddeling

De laatste maand van het jaar kenmerkt zich door kerstgerelateerde producten. Qua afzet zijn de toppers Helleborus, arrangementen en Kerststerren. Opvallend is de groei van Hippeastrum bollen met en zonder versiering. De versieringen worden elk jaar weer op de huidige trends aangepast.

In 2019 hebben we als Bemiddelingsbureau Planten een mooie plus kunnen behalen van +9% t.o.v. 2018! Een mooie afsluiting van het jaar en een mooie basis voor de start van het nieuwe jaar.

Klok

Afgelopen december was er sprake van een afwachtende markt, al was de stemming gemiddeld beter dan de voorgaande maanden. Met name de weekendverkopen trokken aan en de consument vroeg naar Kerst – en winter gerelateerde producten. Zo nam de vraag naar Amaryllis als droge (gewaxte) bol, bol in pot en ook als snijbloem flink toe. Vooral de kleuren rood en wit waren veelgevraagd. Daarnaast vonden groen en Ilex takken met rode bes gretig aftrek en was dit goed aan de prijs. Wat het hele jaar al minder liep waren tuinplanten en ook op het eind van het jaar was de belangstelling voor deze producten teleurstellend te noemen.

Op 31 december 2019 was Plantion de enige veiling waar op Oudejaarsdag werd geveild. Door vraag en aanbod met elkaar af te stemmen werd er die dag naar tevredenheid geveild.