fbpx

Marktbeeld december

28-12-2017

Klok Plantion

Of het prijsbeeld op de klok goed, slecht of matig was in december hangt er maar net vanaf aan wie je het vraagt en over welke producten het gaat. Over het algemeen zagen we dat de artikelen gerelateerd aan kerstmis al vroeg goed in de markt lagen. Kerstbomen en dan met name Picea omorika, Picea glauca ‘Conica’, Abies fraseri en natuurlijk de bekende Abies nordmanniana waren niet aan te slepen.

Verder gingen ook kerstukken als warme broodjes over de klok en waren producten als Ilex verticillata, Gaultheria, Skimmia, Helleborus en Hyacinthen op pot erg populair. De traditionele kerstster had het echter moeilijk en lijkt ieder jaar een stukje aan betekenis in te leveren.

Naar de meeste andere snijbloemen overige groene en bloeiende potplanten was maar beperkt vraag, met als gevolg een veelal minder goede prijsvorming.
Naar mate de kerst naderde kwam de nadruk steeds meer te liggen op rode en witte snijbloemen en allerhande bes- en decoproducten. In de laatste week voor kerst en de dagen erna kwamen de planten weer volop in de belangstelling te staan. En ook nu is er nog grote vraag naar alle soorten groene kamerplanten, hiervoor worden goede prijzen gemaakt, voor andere producten is dat in mindere mate het geval.

De aantallen op de klok vertonen sinds de zomer zowel bij bloemen als bij planten een stijgende lijn, wat aangeeft dat Plantion nog steeds een concurrerende marktplaats is.

Klokvoorverkoop

Sinds oktober is op Plantion ook Klokvoorverkoop (KVV) beschikbaar. Na wat kleine aanloopproblemen zal dit nu elke week verder uitgerold worden. Klokvoorverkoop houdt in dat aanvoerders in de EAB kunnen aangeven dat een deel van de producten alvast tegen de door hen aangegeven prijs door kopers gereserveerd kan worden. KVV is geïntegreerd in de Plantion Digitale Marktplaats (PDM). In klokvoorverkoop gekochte producten, zullen tijdens de klokdistributie verdeeld worden.

Aanvoerders die regelmatig hun producten aanleveren voorzien van betrouwbare informatie en met actuele partijfoto’s komen in aanmerking voor deelname aan KVV. Zij worden verzocht zich te melden bij hun aanvoerbegeleider of aanbodsmanager.

Bemiddeling Plantion

Bemiddelingsbureau Snijbloemen

De maand november was een goede maand voor de afdeling bemiddeling snijbloemen en Plantion Digitale Marktplaats (PDM). Er zijn records verbroken!

Vorig jaar liepen de prijzen op de klokken naar ongekend hoogte, hierdoor kwamen er veel klokkopers naar de afdeling bemiddeling omdat ze zekerheid wilde. In de tweede week van december was er veel sneeuw, dit had gelukkig geen negatieve invloed op de bemiddeling.

Vooral de Amaryllis was een goed verkocht product in vergelijking tot vorig jaar!

Er waren wat vertragingen met rozen uit Afrika. Het ‘kerstboeket’ was koploper in de bemiddeling.
Ook de eerste voorjaarsbloemen (Tulpen, Hyacinthen en kerstenbloesem) zijn begonnen aan het einde van 2017.

Plantion Digitale Marktplaats ging eind december door de €1 miljoen heen!  18 en 20 december waren voor PDM hele drukke dagen hierin. Amaryllis en rode rozen scoorden hier het hoogst.

Bemiddelingsbureau planten
De laatste maand van het jaar zijn er voornamelijk kerstgerelateerde producten bemiddeld, zoals kerststerren en kerstarrangementen. Bij de kerststerren viel het op dat de daghandel moeizamer verliep. Picea ‘Conica’ was juist erg gewild en de mooie partijen waren al snel uitverkocht aan het begin van de maand. Helleborus heeft ook een belangrijke positie gekregen in de wintermaanden. Er komen steeds meer soorten op de markt. Verder zien we ook dat de trend van Amaryllis bollen met wax/glitter toeneemt.