fbpx

Marktbeeld augustus

01-09-2017

Klok

Augustus is de maand van de terugkerende vakantiegangers. Dit was in de plantenhandel al merkbaar vanaf eind juli, toen de vraag naar kamerplanten duidelijk begon toe te nemen en deze daarom ook goed gewaardeerd werden.

Bij tuinplanten is de vraag aldoor goed geweest, in het voorjaar was er daardoor zo nu en dan zelfs sprake van schaarste. Nu in de zomermaanden liggen de aantallen tuinplanten steeds zo’n 20 procent hoger dan het voorgaande jaar bij een vergelijkbare prijsvorming.

Het marktbeeld bij de bloemen is minder makkelijk te duiden, ook in de afgelopen periode zagen we wekelijks 1 a 2 warme dagen gevolgd door neerslag en koelte, waarna de temperatuur weer omhoog ging. Dit beeld zag je terug in de prijsvorming bij de snijbloemen waarbij goede dagen werden afgewisseld door beduidend mindere dagen. Niettemin ligt het gemiddeld prijsniveau boven dat van vorig jaar en is ook de handel niet ontevreden over het verloop van de zomer, enkelen spreken zelfs van de beste zomer in jaren.

Wat september brengen zal is lastig te voorspellen, het is in ieder geval een maand die voor veel mensen gepaard gaat met kosten voor schoolboeken, fietsen, jassen, tassen en schoenen. Laten we hopen dat er wat ruimte in de portemonnee blijft voor een fijne plant of een mooi boeket.

Bemiddeling: Planten

Augustus, de vakantiemaand bij uitstek, kenmerkt zich dit jaar doordat de handel goed doorliep. Wat vrij uniek is! Van een mindere periode is eigenlijk geen sprake geweest. Consumenten komen thuis van vakantie en schaffen direct planten aan.

Er was dit jaar al vroeg vraag naar bolchrysanten en die vraag liep goed door. Ook met andere typische herfstproducten zoals Calluna’s en sierfruit ging het naar alle tevredenheid. 

Verder zijn de eerste beurzen weer geweest en ook hier merk je dat de markt positief is voor het najaar; men wil handel hebben. Naast de tuinplanten doen ook de kamerplanten het goed. Kamerplanten komen volop aan bod in televisieprogramma’s en dat ziet men aan de vraag vanuit de consument.