fbpx

Marktbeeld augustus

06-09-2018

Het was warm en het bleef warm en daarna werd het heet. Met zoveel zomergeweld in combinatie met de vakanties was het vechten tegen de bierkaai. De consument gaf niet thuis, daardoor gingen de prijzen hard onderuit, de doordraai was de grootste klant en kwekers waren drukker met watergeven dan met het oogsten van de veel te snel af rijpende of verdrogende bloemen. Kortom lange dagen hard werken, extra kosten maken en weinig verdienen.

Nu de warmte eindelijk achter de rug is, zien we de prijzen sterk oplopen omdat een aantal producten niet of beperkt leverbaar zijn. Veel bloemen bedoeld voor september en oktober, zijn al geoogst of door verdroging niet leverbaar. Het aanbod is dus mager, de prijzen zijn goed. Voor diegenen die het gewas in conditie hebben kunnen houden valt nu iets van de geleden schade terug te verdienen. Voor degenen die geen bloemen meer leverbaar hebben is het extra zuur.

De prijzen van planten zijn algemeen goed te noemen, ook tuinplanten zijn schaars, de vraag is groter dan het aanbod doordat tuincentra het extra druk hebben met de verkoop van planten die de schade als gevolg van de droogte in particuliere tuinen moet herstellen.

Algemeen wordt verwacht dat de vraag naar bomen en heesters de komende maanden groot zal zijn omdat veel (coniferen)hagen, struiken en vaste planten bij de consument verdroogd zijn en ook hoveniers en landscapers zullen meer moeten inboeten dan in andere jaren.

Bij de Bemiddeling

In augustus stond de handel op een laag pitje door de vakanties en het warme weer. Zo stond de afzet van bolchrysanten onder druk. Aan het eind van de maand nam de vraag toe, maar was de aanvoer niet voldoende. Hierdoor is er schaarste ontstaan.

Op het moment worden typische hersfproducten zoals Calluna’s, Gaultheria’s en Hebe’s geleverd. Hier is veel vraag naar. Bij de kamerplanten zie je dat arrangementen, Orchideeën en Kalanchoe’s in trek zijn.