fbpx

Marktbeeld april

03-05-2017

Klok

De markt is als het weer, wispelturig en daarmee lastig te voorspellen. Het ene moment is het zomer en staan alle seinen voor de start van het perkgoedseizoen op groen, het andere moment vriest het ’s nachts behoorlijk en kijkt de consument naar tuinplanten niet meer om.

Toch zijn tot nu toe de prijzen op de klok voor tuinplanten nog steeds redelijk tot goed geweest en een weersverbetering lijkt aanstaande, dus alles kan nog goed komen maar dan moet het nu wel gebeuren.

Van het koele weer profiteren de snijbloemen, hoewel door het wereldwijde ruimere aanbod de gemiddelde prijs voor bloemen algemeen te laag was. Dit gold met name voor Roos, Tulp en Gerbera. Het zogenoemde bijgoed wordt over het algemeen goed gewaardeerd. Gelukkig zien we in week 18 de prijsvorming weer aantrekken, maar Gerbera blijft een zorgenkindje.

Kamerplanten daarentegen zijn momenteel een schaars goed, met name bij groene planten zijn we van een aanbodsmarkt in een vraagmarkt terecht gekomen en vele tuinders met groene planten zijn al geruime tijd uitverkocht. Hierdoor is het klokaanbod van deze producten te krap om de inkopende handelaren van deze producten tevreden te stellen.

Algemeen kunnen we stellen dat de geluiden van de handel positief zijn en de bestedingen door de consument in Nederland duidelijk zijn toegenomen. Hiermee lijkt 2017 een overwegend positief jaar te worden.

Bemiddelingsbureau snijbloemen

April was een koude maand, oftewel voor de snijbloemen een positief resultaat.
Begin april waren ook de Engelse Narcissen van de partij, die vorig jaar al in maart gestopt waren.

De Paasweek was wederom een topper, boeketten en gele tulpen, waren de grote omzetknallers!

Ook zijn de koude kas Pioenen en de Franse Pioenen weer veelvuldig te verkrijgen.
Pioen Flame en ’Red Charm’ zijn de vroege soorten.

Ook de Pioentulpen waren populair; zowel de ‘Miranda’ alsmede de ‘Yellow Pompenette’ werden flink afgenomen.

Op Plantion Digitale Marktplaats (PDM) zijn het aantal kwekers en producten fors uitgebreid .
Speciale rozen en pioenen maken het one-stop-shopping bij marktplaats Plantion weer helemaal compleet.

Bemiddelingsbureau planten

De eerste helft van de maand liep de handel als een speer. Er was veel vraag naar tuinplanten en er werd goed verkocht. Zo goed zelfs dat bepaalde partijen al waren uitverkocht.
Met name het perkgoed heeft heel goed gelopen. Na pasen liep de handel terug. Door het koude weer werden de acties wel gereden, maar bleef de daghandel achter.
Bij de kamerplanten heeft vooral de Phalaenopsis het goed gedaan. De vooruitzichten voor de eerste week mei zijn nog wisselvallig, maar richting moederdag zal de handel in planten weer toenemen.