fbpx

Marktbeeld april

02-05-2018

Na de koud verlopen Pasen, is er nu sprake van en heel ander weertype en hebben we weliswaar met tussenposen ronduit zomers weer. Dit is natuurlijk positief voor de afzet van tuinplanten die dan ook makkelijk verkocht worden. Door de vlotte afzet via klok en BB moeten sommige  kwekers al nee verkopen omdat partijen soms  al volledig uitgeleverd zijn en nieuwe partijen nog niet voldoende ontwikkeld zijn om te verkopen.
Belangrijk is in deze om de klok als een vaste klant te zien en deze klant ook naar rato te beleveren in tijden dat er minder aanbod beschikbaar is, om er voor te zorgen dat ook de kopers op de klok hun klanten tevreden kunnen stellen met een mooi en divers aanbod.
Nu met het mooie weer en de  Moederdagweek in het verschiet, zal de belangstelling voor tuinplanten zeker groot blijven al is de markt als geheel  het meest gebaat bij temperaturen tussen 15 en 20 graden en liefst droog weer.  Dan vinden zowel (tuin)planten als bloemen hun weg gemakkelijk naar de consument. Of dat gaat lukken is iedere keer weer de vraag, dat ook maakt het voorspellen van aantallen en prijsvorming voor de klok iedere keer weer tot een uitdaging.
Aantal stelen per bos (L11) per 1 juni 2018 reglementair bij diverse snijbloemen
Het aantal stelen per bos (L11) wordt al jaren door klanten als belangrijke informatie gezien. Vanuit de markt komt regelmatig de vraag om deze informatie mee te geven bij snijbloemen. Twee belangrijke redenen zijn:
• Het voorkomt fouten in het logistieke proces van klanten;
• Het vereenvoudigt verkoop via de webshops van klanten.
Dit leidt tot lagere kosten bij klanten en meer tevreden consumenten, wat kan leiden tot betere prijsvorming en meer omzet. Hiervoor is het wel nodig dat alle aanvoerders van snijbloemen dit gegeven standaard meegeven. Alleen dan kunnen de klanten hun processen hier op inrichten.
Daarom wordt het aantal stelen per bos (L11) een verplicht reglementair kenmerk voor alle snijbloemen op positie 5. Dit voorstel is door de VBN Stuurgroep regelgeving geaccepteerd. Voor de meeste producten gaat dit in per 1 januari 2019. Voor onderstaande producten zal dit op 1 juni 2018 geadviseerd worden en verplicht per 1 september 2018. In onderstaande lijst is weergegeven wat er per productgroep zal veranderen. Hierbij wordt opgemerkt dat bij het ongebost verhandelen van producten code 001 meegegeven dient te worden bij kenmerk L11.

Marktbeeld bemiddeling
Wanneer de temperatuur boven de 22 graden komt valt de bloemenhandel toch altijd ietwat stil. Ook wanneer het te koud is gebeurt dit. Afgelopen maand hebben we dit helaas beide meegemaakt.
Doordat Pasen vroeg was dit jaar, nam de verkoop van tulpen eerder af. De buitentulpen (Pioentulp) werden daarentegen juist veel meer verkocht.

 

Afgelopen maand was er ook Secretaressedag, waar dit jaar meer boeketten voor zijn verkocht dan andere jaren. Door Koningsdag werden er rood, wit, blauw germini boeketten verkocht en waren er veel acties met oranje tulpen. Door dit alles kon het bemiddelingsbureau zijn omzet, ondanks de weersinvloeden, consolideren.

Op de Plantion Digitale marktplaats stegen de aankopen van Klokvoorverkoop (KVV) enorm. Ook zijn er veel kwekers toegevoegd aan Klokvoorverkoop.

Planten

In april is het perkgoedseizoen goed op gang gekomen, na een teleurstellende start met de violen en Primula’s door het koude weer.

Door het losbarsten van de handel is er zoveel vraag ontstaan, dat kwekers niet altijd kunnen leveren en dus ‘nee’ moeten verkopen. Als bemiddelingsbureau proberen we uiteraard in de vraag te voorzien; door de contacten die we hebben en het snel kunnen schakelen met partijen. Naast het perkgoed is er veel vraag naar Geraniums, Mandeville en Hydrangea’s. Kamerplanten zien we deze maand wat op de achtergrond door de grote vraag naar tuinplanten.